fbpx
Uutiset

Lumentulo tähän aikaan ei ole tavatonta – edellisestä kerrasta Etelä-Suomessa yllättävän lyhyt aika

Helsinki-Vantaan lentokentällä tuskin koetaan lumikaaosta loppuviikosta, mutta ainakin Kainuussa voi pyryttää parikymmentä senttiä. Kuva: Mauri Ratilainen
Helsinki-Vantaan lentokentällä tuskin koetaan lumikaaosta loppuviikosta, mutta ainakin Kainuussa voi pyryttää parikymmentä senttiä. Kuva: Mauri Ratilainen

Sääennusteet lupaavat takatalvea loppuviikoksi. Lunta ennustetaan satavan lähipäivinä Koillismaalla ja Kainuussa paikoitellen jopa 20 senttiä.

Eteläisimpäänkin Suomeen on luvassa jos ei nyt aivan lunta, niin ainakin räntää ja hyytävää vesisadetta.

Vaikka kesä on kalenterin mukaan toukokuussa jo ovella, ei lumentulo tässä vaiheessa vuotta kuitenkaan ole tavatonta missään päin Suomea.

Niinkin lähihistoriassa kuin kaksi vuotta sitten 2017 lunta ja rakeita satoi 9. toukokuuta Turkua ja pääkaupunkiseutua myöten. Esimerkiksi Helsingissä pyryttänyt lumi oli kuitenkin sen verran vetistä, ettei se jäänyt maahan.

Myös vappuviikonloppu 2017 oli monin paikoin Suomea luminen.

Vuonna 1995 niinkin myöhään kuin äitienpäivänä 14. toukokuuta lunta ja räntää satoi runsaasti maan etelä- ja keskiosassa.

Viime vuonna ennätykset paukkuivat

Toukokuun pitkäaikaiset keskilämpötilat ovat Etelä-Suomessa noin 10 astetta.

Viime vuonna koettiin Suomen mittaushistorian lämpimin toukokuu. Koko maan keskilämpötila oli 11,6 astetta.

Myös hellepäiviä oli viime vuonna enemmän kuin milloinkaan aiemmin toukokuussa eli 14.

Aiempi ennätys, 12 hellepäivää, oli vuodelta 1984. Tyypillisesti hellettä on toukokuussa kolmena päivänä.

Hellepäiväksi lasketaan päivä, jolloin ylin lämpötila on yli 25 astetta.

Kuluva kevät näytti vielä viime viikolla olevan jopa edellisvuotta lämpimämpi, kun lämpö nousi monin paikoin yli 20 asteen.

Viime vuonna 20 astetta ylitettiin ensimmäisen kerran vasta toukokuun 6. päivänä. Tänä vuonna sille päivälle luvataan noin kymmenen asteen kieppeillä olevia lukemia.

Menot