Uutiset

Lumet pois ja takaisin

Olemme asuneet omakotitalossa kulmatontilla kaksikymmentäviisi vuotta vilkasliikenteisten väylien risteyksessä, josta syystä maksamme korotettua kiinteistöveroa ja vastaamme kahden jalkakäytävän hoidosta.

Aluksi innokkaina (ja nuorina) kiinteistönomistajina puhdistimme jalkakäytävämme kesät talvet.

Talvisin silloinen naapurimme traktorillaan aika ajoin ystävällisesti ja ilmaiseksi auttoi lumitöissä.

Sittemmin palkkasimme urakoitsijan hoitamaan työt ja homma hoitui, kunnes urakoitsija pisti pillit pussiin ja siirtyi eläkkeelle. Seuraava urakoitsija lopetti muutaman vuoden jälkeen selityksenään urakan kannattamattomuus ja laitteidensa rikkoutuminen pensasaitamme takia.

Kolmas urakoitsija kiillotti jalkakäytävän liukkaaksi, laiminlöi liukkaudeneston ja ohikulkija kaatui talomme kohdalla murtaen olkansa. Maksoimme satojen eurojen sairaalakulut, koska kiinteistönomistajina olimme vastuussa vahingosta.

Seuraava urakoitsija laskutti yhdestä lumenpoistokeikasta enemmän kuin aikaisemmin olimme maksaneet koko talven kunnossapidosta.

Nyttemmin usean talven ajan olemme taistelleet kolan, lapion ja hiekoitussepelin (á 7 euroa/säkki) kanssa urheasti kaupungin punakeltaisten aura-autojen kuljettajia vastaan. Taistelumme huipentuman koimme viime viikolla, kun eräänä aamuna kello 04.00 ennen töihin lähtöämme puhdistimme jalkakäytävän vastasataneesta lumesta ja tuntia myöhemmin aura-auto täytti putipuhtaan jalkakäytävän kadulta auratuilla lumikokkareilla. Sitkeästi puhdistimme jalkakäytävän uudelleen ja taas päivällä kaupungin aura-auto vimmaisesti työnsi lumikokkareet jalkakäytävälle.

Perjantain 28.1.2005 Hämeen Sanomista luimme toivorikkaina katujen ja jalkakäytävien kunnossapidosta: ”Nykyisen lain mukaan kiinteistönomistajalla on velvollisuus huolehtia tonttinsa puolella olevan jalkakäytävän lumenaurauksesta, hiekoittamisesta, hiekanpoistosta ja puhtaanapidosta. Puhtaanapitovelvollisuus ulottuu kadun puoliväliin.”

Ihmettelemme kyseisen artikkelin pohjalta, miksi kaupungin aura-autot edelleenkin lunta jalkakäytävälle ja tontillemme työntävät, vaikka kadun puhdistusvelvollisuus ja vastuu kadun keskiviivaan asti on meillä tontinomistajina.

Tunkeutuvatko ko. koneet tontillemme suorastaan rikkoen kotirauhamme?

Voisimme hyvin mielellämme puhdistaa omalta osaltamme jalkakäytävän ja katuosuutemmekin, kunhan saisimme tehdä sen rauhassa kaupungin aura-autoilta.

Toinen vaihtoehto on valita kaupungin taktiikka hankalissa paikoissa: ”Ei talvikunnossapitoa” – kyltti talomme kohdalle ja jalankulkijat saman tein vilkkaan liikenteen sekaan. Olisiko meillä siihen oikeus?

Mitä vastaavat kysymyksiimme kaupunkimme tekniikan ja ympäristön toimialasta vastaavat henkilöt ja uunituore tekninen lautakunta?

Kolalla ja lapiolla

Hämeenlinna

Päivän lehti

11.8.2020