Uutiset

Lumi hupenee vähitellen

Hämeessä on vielä paljon lunta ja jäätä, vaikka talven selkä on taittunut. Lunta ja jäätä on vielä yleisesti monin paikoin yli puoli metriä.

Lähipäivien aikana sulaminen on hidasta, koska päivälämpötila ei juurikaan nouse yli nollan ja yöllä lämpötila painuu pakkasen puolelle.

Eniten lunta on Tammelassa ja Jokioisilla. Lounais-Hämeessä lunta on tullut selvästi enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan.

Hämeen Ely-keskuksen uusimpien lumilinjamittausten perusteella lunta on nyt noin puoli metriä. Lämpimien päivien aikana lumi on edelleen tiivistynyt ja sen vesiarvo on hieman pienentynyt mittausajankohdasta. Lumikuorma on tällä hetkellä 90-120 kiloa neliömetriä kohti.

Tavanomaisena keväänä lumi sulaa tasaisesti muutaman viikon kuluessa. Jos lumi sulaisi hyvin nopeasti, niin maanpinnalle kertyvä vesikerros aiheuttaisi tulvia vesistöissä.

Jäätä on tänä talvena ollut paljon

Jäätä on Hämeessä vielä kaikilla kuudella valtakunnallisella havaintopaikalla yli puoli metriä.

Helmikuun kovat pakkaset ja vähäiset lumisateet tiivistivät järvien kohvajääkerroksia. Kohvajää on jäällä olevaa vettä tai sohjoa peittävä jääkuori.

Rannan tuntumassa ja virtapaikoissa jäätä voi olla salakavalan vähän lumikerroksen alla.

Jääpeite ei ole juurikaan ohentunut, vaikka aurinkoisia ja lämpimiä päiviä on ollutkin. Jään päällä oleva lumi heijastaa auringonsäteet tehokkaasti ja sulaminen kiihtyy vasta sitten, kun jää on paljastunut. Sen jälkeen jään rakenne muuttuu, jää puikkoontuu ja jääkansi haurastuu. Paksunkin jään kantavuus alenee hyvin vähäiseksi. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic