fbpx
Uutiset

Lumi hyydyttää monen huoltoyhtiön taloutta

Kauppalehti ennusti jo joulukuussa, että kaksi peräkkäistä runsaslumista talvea kaataa kiinteistöhuoltoalan yrityksiä jo ennen kevättä. Lehden mukaan viidenneksellä yrityksistä on kannattavuusongelmia.

Soittokierros paikallisiin yrityksiin paljastaa, että suorituskyvyn ylärajoilla mennään.

– Talvihan on vasta puolessavälissä. Jos tämä jatkuu samalla lailla, niin epäilemättä konkurssejakin tulee, sanoo yrittäjä Janne Viholainen Janakkalan Mökki- ja Kiinteistöpalvelusta.

Ylityöt ja viikonloppukorvaukset nostavat henkilöstökuluja, jotka saattavat muodostaa jopa 80 prosenttia huoltoyritysten kuluista. Merkittävä kustannuserä on myös hintava polttoaine.

– Tiukoille vetää ja kipeältä tuntuu, vahvistaa RKH-Huollon kiinteistöhuoltomies Raimo Heinonen.

Paikallisissa huoltoyhtiöissä ollaan kuitenkin sitä mieltä, ettei tämän talven lumisodan taisteluja ole ainakaan toistaiseksi hävitty ja sopimusten velvoitteet on pystytty täyttämään.

– Välillä ihmiset kyllä unohtavat, ettei kaupungeissa ole tilaa lumille ja ovat sitten harmissaan, kun sitä on joka paikassa ja vähintään joka toinen päivä tulee lisää, sanoo Heinonen.

Lumityölähtöihin katto

Kun taloyhtiöt ja kiinteistöhuoltoyhtiöt tekevät huoltosopimuksia, ei kukaan tiedä millaisissa sääolosuhteissa sopimuskausi taittuu. Ainoa “olosuhde-ehto” on, että kovan lumipyryn aiheuttamat kinokset saa kolata seuraavana päivänä.

Yritysten kuukausisopimukset perustuvat arvioihin normaalitalven lumitöiden määrästä. Heinonen laskeskelee, että kuluvan sesongin lumityökerrat tulivat täyteen jo viime vuoden puolella.

– Tästä eteenpäin kaikki on niin sanotusti miinusta, sanoo myös Viholainen.

Valtakunnallinen toimija RTK-Palvelu ennustaakin, että tulevaisuudessa huoltosopimuksiin kirjataan lumilähdöille katto, jonka ylityttyä taloyhtiöt alkavat saada lisälaskuja.

– Starttien määrää pitää pohtia, jos talvet alkavat olla pysyvästi tällaisia. Rahaa pitää jäädä myös yritystoiminnan kehittämiseen, sanoo yksikönpäällikkö Ulla-Maija Lammenoja.

Hintapaineita on

Lumen poisajo ei Hämeenlinnan seudulla tyypillisesti sisälly huoltosopimuksiin vaan siitä laskutetaan tuntiperusteisesti.

– Jos sopimukseen kuuluu kaikki, ei talous sitä kestä. Tämähän on ollut se iso ongelma Helsingissä, sanoo huoltomies Marko Launomaa Kunnossapito A. Valkamasta.

RTK-Palvelun kaltaiset suuret yhtiöt pystyvät kasvattamaan kuljetuksilla liikevaihtoa, pienet yritykset taas kamppailevat tilapäisen työvoimapulan kanssa.

– Kiinteistöhuolto on muutakin kuin aikaa vievää lumen kuskaamista. Hanojen tiivisteitäkin pitäisi ehtiä vaihtaa, kiteyttää Heinonen.

Kilpailu alalla on kovaa, eivätkä huoltoyhtiöt halua puhua tulevaisuuden hintakehityksestä ennen kuin tämän talven lumet alkavat sulaa.

– Hinnat on poljettu alas. Ei luulisi, että kellään on varaa ainakaan laskea hintoja, muotoilee Launomaa. (HäSa)

Menot