Kolumnit Uutiset

Lumi sulaa juhannukseen mennessä

Ei enää lunta! Koska yöpakkaset loppuvat? Eikö sää lämpene vieläkään?

Tässä yleisimmät reaktiot ja kysymykset, jotka ovat jo viikkoja olleet ihmisten huulilla.

Vähän käy jo sääliksi televisiossa illasta toiseen esiintyviä meteorologeja, jotka ovat joutuneet vastaamaan samoihin uteluihin kyllästymiseen asti. Jos asia olisi heidän päätettävissään, koivut olisivat varmasti jo isolla hiirenkorvalla, nurmikko vihertäisi ja kevätkukat kukkisivat.

Jos ennusteet pitävät paikkansa, meteorologien piinapäivät jatkuvat. Kesä ei näytä tulevan vielä tälläkään viikolla, mutta loppuviikosta on sentään näkyvissä pientä lämpenemistä. Uskallan silti luvata, että juhannus on vähäluminen.

Ilmastonmuutoksen kieltäjät ovat saaneet talven venymisestä ja runsaasta lumimäärästä lisää vettä myllyynsä.

Yhden tai kahden talven havaintojen perusteella kotitiedemiesten on kuitenkin turha tehdä kovinkaan kattavia päätelmiä.

Mikäli niitä kuitenkin haluaa tehdä, menneen talven säätilasta löytää vähintäänkin yhtä paljon ilmastonmuutosta tukevia kuin väitettä kumoavia ominaisuuksia.

Jos ilmastonmuutokseen ei usko, tässä muutama argumentti, jotka voisi yhden talven perusteella kumota: ennusteiden mukaan vuoden keskilämpötilan pitäisi kohota, kasvukauden pidentyä ja lumipeiteajan puolestaan lyhentyä.

Toisaalta ilmastontutkijat kertovat, että muutoksen vaikutuksesta Suomen talvista tulee entistä pilvisempiä ja pimeämpiä. Muistaako joku vielä tammikuun ja helmikuun alkupuolen, jolloin aurinkoa tuskin nähtiin?

On myös ennustettu, että sateet lisääntyvät Suomessa etenkin talvella. Olisiko tässä selitystä paksulle lumipeitteelle?

Vakavasti puhuen muutaman vuoden paikkakuntakohtaiset säähavainnot eivät kerro tuon taivaallista ilmastonmuutoksesta. Esimerkiksi lämpötilakeskiarvojen tai sademäärien merkittävien muutosten toteamiseen tarvitaan havaintoja laajojen alueiden keskilämpötiloista ja sademääristä pitkän ajan kuluessa.

Malttamattomasti sinivuokkojen kukintaa, golfviheriöiden paljastumista ja soutelusäitä odottelevia voin kuitenkin lohduttaa, että joitakin vääjäämättömiä kesän lähestymisen merkkejä on jo näkyvissä.

Hämeenlinnan Laivarannassa ainakin pari uhkarohkeaa oikopolun käyttäjää on jo pudonnut heikkoihin jäihin. Virtapaikkoihin ei siis enää ole menemistä.

Työkaveri puolestaan kertoi havahtuneensa siihen, että viime aikojen tukkoinen olo ei olekaan flunssaa, vaan merkki jokakeväisen siitepölykauden alkamisesta. Allergialääkkeitä käyttö kannattaa aloittaa viimeistään nyt.

Golfkentällä työskentelevä puolisoni keräilee varusteitaan. Työt alkavat, vaikka vielä lähiviikkoina kentillä saatetaan ennemminkin mittailla lumen syvyyttä, kun haaveilla greenien leikkaamisesta.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic