fbpx
Uutiset

Lumimyräkkä sekoitti taas liikenteen

Ulkoministeri Alexander Subb kehui ennen joulua ulkomaisille toimittajille, miten suomalainen yhteiskunta toimii moitteitta runsaista lumisateista huolimatta.

Näytös lentokentän kiitoradan auraamisesta lumesta runsaassa kymmenessä minuutissa olikin kovan luokan mainostemppu.

Tapaninpäivän paluuliikenne teillä ja raiteilla ei sitten enää sujunutkaan näytöstyyliin. Junat myöhästelivät, teitä ei kyetty pitämään aurattuina ja viranomaiset kehottivat välttämään yksityisautoilua muun muassa Kanta-Hämeessä.

Kanta-Hämeessä tilanne oli paikoin se, että autoilijat joutivat käyttämään vastakkaista kaistaa päästääkseen eteenpäin. Tällainen autoilu huonossa säässä on äärimmäisen vaarallista. Iltaan mennessä vakavilta onnettomuuksilta kuitenkin vältyttiin.

Junien myöhästymisistä ja heikoista keleistä ei päästä eroon tänäänkään. Lumen tulo kun jatkui eilen yömyöhään.

Autoilun välttämiskehotusta voidaan pitää Suomessa varsin poikkeuksellisena. Poikkeuksellisia olivat eiliset lumimyräkätkin. Vaikka viranomaisilla oli hyvässä ajoin tiedossa tapaninpäivän säätila ja runsaaseen lumentuloon oli varauduttu, liikenteen sujumiseen jäi paljon toivomisen varaa.

Syynä on yksinkertaisesti se, ettei kalustoa ja henkilöresursseja ole mitoitettu ääritilanteiden varalle. Se on liian kallista.

Kun vielä on joulun kaltainen pyhä, ei kaikkia henkilöresursseja välttämättä edes saada käyttöön.

Se on kuitenkin todettava, etteivät äärimmäisetkään olosuhteet aiheuttaneet täyttä kaaosta. Autoilun välttämiskehotukset rajoittuivat suhteellisen pienelle alueelle ja raideliikenne sentään toimi joskin viipeellä.

Olosuhteet säilyvät vielä lähipäivinä huonoina. Nyt mitataankin kansalaisten kypsyys monella tavalla. Lähdetäänkö myöhästyneelle paluumatkalle pitämällä nopeudet olosuhteisiin sopivana ja riittääkö ihmisillä pitkämielisyyttä junien odotteluun?

Myräkän jälkeen Suomessa ei jäädä pudistelemaan päätä. Meillä on tapana ottaa ongelmista opiksi ja käydä ongelmat huolellisesti läpi. Se ei auta nyt, mutta auttaa toivon mukaan vastaisuuden varalle. Sitä on kuitenkin turha toivoa, että nyt koetun kaltaiset ongelmat saataisiin kokonaan karsittua.

Luonnonvoimat kun ovat ihmistä vahvempia nyt ja tulevaisuudessa.

Etelä-Suomessa on jo ennätyksellinen lumipeite. Helsingissä lunta on yli metrin. Se hankaloittaa elämää ja tulee kalliiksi.

Yksi myräkkä jo pelkästään Hämeenlinnassa maksaa kymmeniätuhansia.

Koko suomalaisille yhteiskunnalle kovan talven hinta energialaskuinen kohoaa kymmeniin miljooniin euroihin.

Joku vääräleuka on osuvasti todennut, että valkea joulu on kallis joulu. Vain Lapin matkailukohteille runsas lumi tekee terää.

Eksoottisista maista tulevat matkailijat saavat elämyksiä, joista he voivat kertoa ihastellen sukulaisille ja ystävilleen. Se on parasta pr:ää Lapin matkailubisnekselle.

Menot