Uutiset

Luomu valtaa alaa hämäläisillä tiloilla

– Pitää yrittää profiloitua! Tuotannon monipuolisuus ja luomu ovat meille hyviä valintoja muutenkin kuin imagojuttuna, sanoo Kiipulan erityisammattiopiston puutarhuri Erkki Laukkanen.

Opistolla päätettiin siirtyä avomaatuotannossa täksi vuodeksi kokonaan luomuun. Taimikasvattamossa itää nyt luonnonmukaisesti kasvatettuna kaikkia perusvihanneksia, juureksia, sipuleita, kaaleja, papuja ja yrttejä. Mukana paljon myös erikoisuuksia, joita on muualta hankala saada, kuten keltaisia porkkanoita ja punajuuria.

– Olemme tuotanto- ja opetuspuutarha, joten monipuolisuus on sitäkin kautta perusteltua. Lisäksi kysyntää lähi- ja luomuruualle on yhä enemmän, Laukkanen huomauttaa.

Luomuruuan markkinat ovat hiljalleen vakiintuneet niin myymälöiden, jakeluverkostojen kuin tuottajienkin osalta.

– Monet seuraavat perässä, kun naapuri kokeilee ja saa myönteisiä kokemuksia sekä tuloksia. Erityisesti tänne Janakkalaan on syntymässä paljon uusia luomutiloja, tänä keväänä on tehty kolme uutta sopimusta, kertoo Proagria Hämeen luomuagronomi Kaija Hinkkanen.

Koko Hämeen ely-keskuksen alueella täksi kevääksi on tehty Hinkkasen valistuneen arvion mukaan kymmenkunta uutta luomuhakemusta. Yhteensä Kanta- ja Päijät-Hämeessä toimii nykyisin noin 170 tarkastuksen alaista luomutilaa.

Moni miettii

Puutarhuri Laukkasen mukaan oleellista siirtymisessä luomuun on huolehtia riittävästä viljelykierrosta.

– Lisäksi joillekin kasveille, erityisesti kaalilajeille, jotkut vuodet ovat hankalia tuholaisten kannalta. Myös alttiudet kasvitaudeille on hyvä tiedostaa, runsaasti aiempaa kokemusta luomusta omaava Laukkanen neuvoo.

Kaija Hinkkanen kaipaa luomutuotantoon yhä enemmän ammattimaisuutta ja suurempia tuotantomääriä.

– Se turvaisi tuotteiden saatavuutta ja jakeluketjua paremmin. Tiedän, että todella moni miettii luomuun siirtymistä. Tammikuussa meillä osallistui 28 tilaa luomukurssille. Kiipulasta voisi tulla erinomainen paikka myös kouluttautua luomuviljelyyn, Hinkkanen jo kaavailee.

Kiipula myy tuotteitaan omasta Miinantori-myymälästään sekä Perttulan erityisammattioppilaitoksen myymälästä Hämeenlinnan puolelta. Osa menee suoraan oppilaitoksen omien ruokaloiden käyttöön ja osa lähialueiden kauppojen hyllyille.

Oppilaitoksen rytmistä johtuen sadolla ei ole kiirettä.

– Tähtäämme siihen, että tuotteet valmistuisivat elokuun alkuun. Istutamme taimet avomaalle toukokuun 20. päivän tienoilla, Laukkanen suunnittelee. (HäSa)