Uutiset

Luomumaidon valmistus aloitettiin Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan Osuusmeijeri on aloittanut kotimaisen luomu-maidon valmistuksen. Ensimmäiset tölkit Luomu kevytmaitoa ja Luomu rasvatonta maitoa lähtivät jakeluun maanantaina. Viikon kuluttua valikoima laajenee luomukermalla.

-Olemme saaneet asiakkailta toiveita kotimaisesta luomumaidosta. Meidän on tarjottava kattavat tuotevalikoimat kaupalle ja kuluttajille, sanoo Hämeenlinnan Osuusmeijerin toimitusjohtaja Risto Koski.

Kosken mukaan luomumaidolla ei ole aikaisemmin ollut riittävästi kysyntää. Nyt kysyntä on kuitenkin kasvanut niin suureksi, että tuotanto voidaan aloittaa. Luomumaidon osuus Suomen maidontuotannosta on 1,4 prosenttia. Tuotanto kasvoi viime vuonna 2,2 prosenttia, mutta kysyntä on kasvanut jopa 30 prosenttia vuodessa.

-Luomu ei ole meijerille mikään kultakaivos, mutta se on hyvä lisä taloudellisesti ja strategisesti.

Hämeenlinnan Osuusmeijeri valmistaa noin 110 miljoonaa litraa maitoa vuodessa. Se aloittaa luomumaidon tuotannon noin 4 miljoonalla litralla. Toistaiseksi kaikki maito tulee meijeriin kahdelta luomutilalta, joista tuli myös meijerin uusia omistajia.

-Saimme näiltä tiloilta riittävän maitomäärän tuotannon aloittamiseksi. On mahdollista, että eräät vanhatkin tuottajamme ryhtyvät tuottamaan luomumaitoa. Kiinnostusta siihen on.

Meijerillä 59 tuotetta

Hämeenlinnan Osuusmeijeri markkinoi tuotteensa yhteistyökumppaninsa Arla Ingmanin kautta. Koski kertoo, että luomu on yksi osa maitotuotteiden valikoiman kasvua.

-Vuonna 2007 meillä oli 34 eri tuotetta. Nyt käsittelemme ja pakkaamme 59 erilaista tuotetta.

Koski uskoo, että nimikkeiden määrä kasvaa edelleen vielä jonkin aikaa. Joissakin maissa tuotteita on jo enemmän kuin meillä.

-Me teemme, mitä asiakkaat haluavat kaupasta, Koski sanoo.

Hämeenlinnan Osuusmeijeri sai viime vuonna tuotantoon uuden valmistus- ja pakkauslinjan. Koski kertoo, että uuden linjan hankkiminen sopii hyvin yhteen uuden tuotteen kanssa. Luomumaito on pidettävä keräilyssä ja käsittelyssä erillään tavallisesta maidosta.

-Tietotekniikalla pidämme luomun erillään muusta maidosta. Meillä on kokemusta tuotteiden erillään pitämisestä jo ruotsalaisen maidon käsittelyssä.

Meijerillä on kolme maidonvalmistuslinjaa. Lisäksi meijerillä on yksi piimälinja ja kaksi kermalinjaa. Linjoja on siis kaikkiaan kuusi.

Toimitusjohtaja Koski ei halua sanoa, millä hinnalla kaupat myyvät meijerin luomumaitoa. Meijerin asiakkaat, kaupat, hinnoittelevat itse tuotteensa. Hämeenlinnan Prisman hyllyssä luki maanantaina, että litra luomumaitoa maksaa 1 euron ja 28 senttiä.

Koski kertoo, että luomumaitoa myydään pääsääntöisesti Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa.

-S-ryhmä ja Suomen Lähikauppa ottavat myymälöihinsä meidän luomumaitomme. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic