Uutiset

Luonnonvärit voivat sopia allergikolle

Ekokampaamot kasvattavat suosiotaan ympäri Suomea, ja Hämeenlinnastakin löytyy Hiusatélje ja hoitola, jossa noin puolet värjäyksistä tehdään luonnosta saaduilla väreillä.

-Luonnon väriaineet, kuten henna ja indigo, eivät sisällä samoja allergisoivia aineita kuin synteettiset väriaineet, kertoo ekokampaaja Tabita Kotkavaara.

Myös luonnosta saatavat aineet voivat allergisoida, mutta esimerkiksi parafenyleenidiamiinia niissä ei ole.

Kotkavaaran mukaan luonnonväreilläkin saadaan varsin kestävä värjäystulos, koska hiussuomua avataan lämpimällä kasvismassalla ja etikalla tai viinillä. Teollisesti tuotetuissa värissä taas hius avataan ammoniakilla tai muulla emäksellä, jotta väri pääsisi hiuksen sisään.

Paras apu allergioihin on ennaltaehkäisy. Kotkavaaran mukaan liian moni luulee päänahan kutinaa ja punotusta hiusten värjäämisen yhteydessä normaaliksi.

-Tosiasiassa se on merkki jo pienestä allergisoitumisesta, joka saattaa puhjeta pahaksi allergiaksi äkkiäkin.

Kotkavaaran mukaan viisas ennaltaehkäisy onkin käyttää joko luonnonvärejä, pois peseytyviä suoravärejä tai ottaa raitoja, jolloin väriainetta ei joudu kovin paljon kosketuksiin hiuspohjan kanssa. Myöskään vaalennusaineessa ei ole parafenyleenidiamiinia.