Uutiset

Luonnotonta meininkiä

Meidän yläkerrassa asui taannoin japaninpystykorva ja kaksi muuta pikkukoiraa. Asui siellä myös niiden isäntä, mutta hän oli harvakseltaan paikalla. Esimerkiksi etelänlomien ajaksi hän jätti koiralauman kotiin. Joku sukulaisista kävi aamuin illoin ulkoiluttamassa ja syöttämässä koirat.

Eläinparat odottivat isäntäänsä kotiin ja haukkuivat jokaisen risahduksen rappukäytävässä päivin öin. Kun tästä valitti isännälle, hän vastasi, ettei ole kuullut koirien haukkuvan kuin silloin, kun hän oli palaamassa kotiin. Eiväthän ne ikinä hauku, kun olen kotona.

Niinpä niin.

Vuodet koiralauman alakerrassa vakuuttivat, ettei koiran ole tarkoitus asua kerrostaloasunnossa. Koira on tarkoitettu vartioimaan ja paimentamaan – ulkona. Kun tämän on sanonut ääneen, on saanut ikävän ihmisen maineen. Nuo ihanat pörröpallot ja ihmisen parhaat ystävätkö luonnottomia?

Vihdoin on löytynyt hengenheimolainen, jolla on kompetenssia puhua eläimistä. Korkeasaaren eläkkeellä oleva johtaja Seppo Turunen totesi viikko sitten Hämeen Sanomissa, ettei kaupunkilainen tarvitse koiraa tehtäviin, jotka sopivat sen luonnolle.

Kaupunkilainen tarvitsee sylikoiran, seuralaisen tai lapsen korvikkeen. Ihminen on myös jalostanut koiran lähes luonnottomaksi. Monet rodut kärsivät lukuisista sairauksista. Lisäksi koiranpito on erittäin epäekologista.

Kun on elänyt kehitysmaassa, jossa tavallinen perhe yrittää tulla toimeen eurolla tai parilla päivässä, länsimainen tuhlaus lemmikkeihin hämmentää.

Koirille ostetaan asuja, joita ne eivät tarvitse. Ei ole luonnonmukaista pukea koiraa.

Koirille syötetään herkkuja ja sitten se joudutaan viemään laihdutusklinikalle. Sama asia varmaan hoituisi terveellisellä ruokavaliolla ja vähän ahkerammalla lenkittämisellä.

Koira otetaan kerrostaloasuntoon kaveriksi, ja sitten sille ei ole aikaa. Yksin ollessaan koira turhautuu ja masentuu. Sitten sille pitää hankkia masennuslääkkeitä.

Kehitysmaasta kotoisin oleva ystäväni oli ihan kauhuissaan vierailtuaan suomalaisen naisen kotona. Siellä oli kaksi koiraa, jotka nukkuivat emäntänsä kanssa samassa sängyssä ja: Kuvittele, hän pussasi niitä suulle!!

Mies piti naista ihan sekopäänä, koska koirat on tarkoitettu ulos ja vartiointiin. Hänen kotimassaan ihminen on ihmisen paras kaveri.

Elämä koiralauman alakerrassa päättyi, kun japaninpystykorva puri isännältään peukalon lähes irti. Mies luopui koiristaan ja panosti lapsenlapsiin.

Koira on kiva kaveri, mutta se tarvitsee laumanjohtajan, ihmisen, joka sanelee selvät säännöt ja on paikalla. Lisäksi se tarvitsee tilaa liikkua, niin sisällä kuin ulkonakin.

Mainos