fbpx
Uutiset

Luonto todisti voimansa

Television
välittämä kuva Japanista nosti pintaan vääjäämättä kysymyksen, kuinka monta ihmistä valtavat vesimassat ja ankara maanjäristys ovat surmanneet.

Tulipalot ja murskaantuneet rakennukset piirsivät kuvaa maaperästä, johon oli iskeytynyt jättimäinen, kaiken alleen murskannut moukari.

Japani on maanjäristysaluetta, jossa on varauduttu poikkeuksellisen huolellisesti niin maan järkkymiseen kuin myös tsunamiin. Noin 130 miljoonan asukkaan valtio on kokemuksen kautta oppinut, että suurtuho on mahdollinen.

Ainakin ensimmäisten tietojen mukaan Japanin väestöä varoitettiin asianmukaisesti koillisrannikon tsunamista. Varautuminen pahimpaan ja varoitukset säästivät varmasti ihmishenkiä, silti on todennäköistä, etteivät kaikki ihmiset ehtineet turvaan.

Tsunamivaroituksen jälkeen alkoi japanilaisten taistelu aikaa vastaan. Kuinka monelta aika loppui kesken, siihen saadaan lopullinen vastaus vasta viikkojen kuluttua.

Olisi suoranainen ihme, jos kuolleiden määrää ei lasketa vähintään tuhansissa.

Katseet on suunnattu kohti Japania: mikä onkaan jo nyt valtavaksi luokitellun tuhon koko laajuus?

Nopean avun järjestäminen jää ymmärrettävästi pääasiassa Japanin tehtäväksi. Armeija, poliisi, palokunta, terveydenhuollon ammattilaiset ja suuri joukko vapaaehtoisia ponnistelevat parhaillaankin ihmishenkien pelastamiseksi.

Tuhoalueille virtaa myös kansainvälistä apua. Käynnissä on erittäin suuri avustusoperaatio, joka vaatii paljon muun muassa YK:lta.

Aineellisten tuhojen arviointi on mahdoton tehtävä parhaallekin asiantuntijalle. Teiden, siltojen, sähköverkkojen, voimaloiden, tehtaiden ja asuntojen rakentaminen uudelleen – parhaassa tapauksessa kunnostaminen – on tästä eteenpäin vuosien urakka.

Japani ei kaikesta huolimatta ole taloudellisessa mielessä saanut kohtalokasta iskua. Kysymys on sittenkin yli kaiken inhimillisestä kärsimyksestä.

Japani on korkean elintason maa. Se on jälleenrakentamisessa aivan toisenlaisessa asemassa kuin esimerkiksi Haiti, jossa maanjäristys aiheutti laajaa tuhoa hieman yli vuosi sitten.

Haitissa jopa puhtaan veden jakelussa on edelleen vakavia puutteita aivan kuten Pakistanissakin, jota koettelivat tulvat viime vuoden heinäkuussa.

Japanissa on tietoa, taitoa ja myös tarvittavia pääomia tuhon jälkien korjaamiseksi. Japanilaisilla on ainakin tähän asti ollut kansakuntana kyky hakea tie ulos jopa äärimmäisen ahdistavasta tilanteesta.

Japanin maanjäristys ja tsunami kertovat koko ihmiskunnalle luonnon mahdista. Erityisesti länsimaissa ihmiset ovat taipuvaisia kuvittelemaan, että elämän jatkuminen on omissa käsissä elämänhallinnan nuottien mukaisesti.

Luonnon voimia ei voi hallita.

Menot