Uutiset

Luontokasvatus on todella tärkeää

Olen samaa mieltä kuin maanantain mielipidekirjoituksen kirjoittaja: Lapsiamme tulisi todellakin viedä luontoon!

Jokaiselle aikuiselle olisi myös hyväksi oppia hakemaan luontoelämyksiä – mahdollisimman usein ja aina kuin mahdollista -ja nauttimaan niistä kiireettömästi.

Aivan kaupunkien lähiluontokin tarjoaa uusia ihmeitä ja luonnon tapahtumia jopa viikoittain saati sitten vuodenajoittain.

Esimerkiksi luonnonsuojeluyhdistyksen järjestämillä opastetuilla luontoretkillä voi opetella myös uusien lajien tunnistamista.

Myös Aulangon luontokoulussa järjestetään paljon kursseja, joilla voi oppia luonnon aina vain syvempään tuntemiseen ja nauttimiseen.

Meillä on mahdollisuus saavuttaa jopa parempi luonnollisuuden tuntemus kuin mitä omilla vanhemmillamme on ollut! Tämä on tärkeää, sillä sitä mitä itse rakastamme, haluamme opettaa myös lapsillemme.

Tietokoneita voi käyttää avuksi myös luonnon oppimiseen. 7-vuotias poikani on puolessa vuodessa oppinut tietokoneohjelman avulla tunnistamaan hyvin monien lintulajien erilaisia ääniä ja käyttäytymistä, kun on siitä kiinnostunut. Kun näitä taitoja on osannut käyttää luonnossa, ilo on ollut valtaisa.

Vanhemmat voivat ohjata tietokoneen käyttöä opettavaan suuntaan. Tietokoneella istumisen aikaa on myös hyvä valvoa ja rajoittaa. Oikeassa luonnossa liikkuminen on kuitenkin aina parasta.

Lasten luontokerhoja olisi todellakin hyvä saada lähiöihin. Luonnosta ja lasten kerhotoiminnan vetämisestä kiinnostuneet saavat tietoa kerhojen perustamiseen Luonto-Liitolta (www.luontoliitto.fi). Kerhot on mahdollista saada Luonto-Liiton alaisiksi, jolloin Luonto-Liitto maksaa vetäjille palkan.

Luonto on oiva ja ilmainen lääke ihmisten mielelle ja kokonaisterveydelle alati teknistyvän yhteiskuntamme vastapainoksi. Olen ihmetellyt, miksi tämä vielä niin huonosti ymmärretään. Onko niin, että kaikille ilmaisena mahdollisuutena sitä ei kerta kaikkiaan voi arvostaa niin paljon kuin suurella rahalla ostettua

tavaraa?

Erillistä luonnonsuojelua ei ehkä tarvittaisi, jos luonnon kunnioitus saataisiin jälleen todelliseksi ylimmäksi yhteiseksi arvoksemme. Siihen on viel matkaa, mutta maailmaa voi jokainen muuttaa siihen suuntaan arjen teoilla ja valinnoilla.

Luonnon kunnioituksen herättelemiseksi Hämeenlinnassa järjestetään tänä kesänä ensimmäistä kertaa myös avoin Äiti maa -juhla.

Tapahtuma järjestetään elokuun viimeisenä päivänä torilla ja myöhemmin illalla Ahvenistolla. Tervetuloa! Tapahtumassa saa varmasti lisää vinkkejä luontokasvatukseen.

Sirpa Rautiainen

atk-asiantuntija ja hyvinvointikouluttaja

Hämeenlinnan Seudun luonnonsuojeluyhdistyksen pj.

Mainos