Uutiset

Luontokoulu sai lummetaidetta

Esteettisen kasvatuksen pitäisi olla osa jokapäiväistä koulutyötä, ei ainoastaan kuvataidetuntien erikoisuus. Tätä mieltä on arkkitehti Pirkko Kukkurainen, joka työskentelee päiväkotien ja koulujen suunnitteluun erikoistuneessa arkkitehtitoimistossa Eduarchissa.

Kukkurainen oli projektiarkkitehtina Hämeenlinnan Kirkonkulman koulun peruskorjaus- ja laajennushankkeessa, joka alkoi 2008.

Torstaina hän oli todistamassa, kuinka projekti sai viimeisen pisteensä i:n päälle. Koulussa julkistettiin taidemaalari Katri Stenbergin ja valokuvataiteilija Marjukka Vainion uudet teokset, jotka hankittiin kouluun peruskorjauksen yhteydessä.

Rehtori Ulla Sara-ahon mukaan lähtökohtana oli nimenomaan Kukkuraisen mainitsema esteettinen oppimisympäristö sekä se, että teokset soveltuisivat teemaltaan luontopainotteiseen kouluun.

-Taideteokset haluttiin sijoittaa koulun ”julkisiin tiloihin” niin, että ne ovat joka päivä kaikkien nähtävillä.

Stenbergin maalaukset ovat kirjastossa sekä pääkäytävän rapussa ja Vainion valokuvat liikuntasiiven käytävällä.

Väri kuuluu ?lapsille

Arkkitehti Pirkko Kukkuraisen mielestä koulujen ja päiväkotien suunnittelu on periaatteessa samanlaista kuin minkä tahansa rakennuskohteen suunnittelu.

-Mittakaava vain on erilainen. Ja sekin on hyvä pitää mielessä, että siinä iässä elämä on vielä iloista, hän sanoo.

Elämäniloa ja eteenpäin menoa Kukkurainen tuo kohteisiin muun muassa väreillä.

Kirkonkulman koulun vanhan osan seinistä löytyi vanhaa sinistä väriä, josta otettiin malli sinisiin seinämaaleihin. Kauniisti murrettu savunsininen sävy sai nimekseen ”Kirkonkulman sininen”.

Uudisosaan valittiin rohkean räväkkä tiilenpunainen väri.

-Valkoista on nähty jo ihan tarpeeksi, Kukkurainen sanoo.

Oppilailta malli ?lintumaalauksiin

Käytävien sininen väri oli jo valittuna, kun taidemaalari Katri Stenberg ryhtyi suunnittelemaan lumpeenkukkia sisältävää maalaustaan. Idean hän sai koulun lähellä siintelevän Miemalanselän rannoilta.

Värimaailmaan ja sommitteluun kukkamaalauksiin(kin) erikoistunut Stenberg haki 1950-luvun henkeä. Oppilaille järjestettiin nimikilpailu, ja maalauksen nimeksi valittiin Taikalampi.

Oppilaiden piirustukset olivat lähtökohtana myös lintuaiheisissa seinämaalauksissa, jotka Stenberg toteutti koulun kirjastoon.

Valokuvataiteilija Marjukka Vainiolta hankittiin kolmen kuvan kokonaisuus Myyttinen viiva -sarjasta. Teokset on sijoitettu koulun liikuntasalin puoleisen sisäänkäynnin portaikkoon. (HäSa)

Mainos