fbpx
Uutiset

Luontoraportti paljasti: ihmisen toimet ovat syöksemässä miljoona lajia sukupuuttoon

Maatalouden tehotuotantoa pidetään yhtenä syynä siihen, että lajeja kuolee sukupuuttoon. Kiinalaisella kanatilalla Wuhanissa oli munien keräämisen aika. Kuva: SHEPHERD ZHOU
Maatalouden tehotuotantoa pidetään yhtenä syynä siihen, että lajeja kuolee sukupuuttoon. Kiinalaisella kanatilalla Wuhanissa oli munien keräämisen aika. Kuva: SHEPHERD ZHOU

Jopa miljoona lajia uhkaa kuolla sukupuuttoon kyltymättömän talouskasvun tavoittelun vuoksi. Kehityskulkua voimistaa ilmastonmuutos. Näin kertoo YK:n alaisen kansainvälisen luontopaneelin maanantaina julkistettu raportti.

Tutkimusta pidetään virstanpylväänä, kun tarkastellaan nykyisen sivilisaation vaikutuksia luontoon.

Raportin mukaan vain laajakantoiset muutokset maailmanlaajuisessa talous- ja rahajärjestelmässä voivat vielä elvyttää ekosysteemit, jotka ovat elintärkeitä myös ihmisyhteisöjen tulevaisuudelle.

Raportin takana on 130 maata, mukaan lukien Yhdysvallat Venäjä ja Kiina.

– Nämä menetykset ovat suora tulos ihmisten toimista ja muodostavat suoran uhan ihmisten hyvinvoinnille kaikkialla maailmassa, sanoo Reutersin mukaan tutkimusta johtamassa ollut professori Josef Settele.

Tutkimus julkaistiin maanantaina Pariisissa. Kansainvälinen luontopaneeli eli IPBES-paneeli on hallitustenvälinen biodiversiteettiä ja ekosysteemipalveluita koskeva tieteen ja politiikan välinen paneeli. Tutkimusta oli tekemässä 145 tutkijaa 50 maasta.

Sukupuuttoon kuolemisen tahti nopeutunut

Raportin mukaan jopa miljoonaa lajia uhkaa sukupuutto seuraavien vuosikymmenien kuluessa. Maapallolla on arviolta kahdeksan miljoonaa kasvi-, hyönteis- ja eläinlajia.

Nykyisin lajeja kuolee sukupuuttoon kymmen- tai satakertaisesti enemmän kuin keskimäärin viimeisen 10 miljoonan vuoden aikana.

Tutkijoiden mukaan maatalouden tehotuotanto ja kalastus ovat suurimpia tekijöitä sukupuuttoon johtavassa kehityskulussa. Ilmastonmuutos pahentaa menetyksiä.

Tutkimus esittää, että maailma saattaa joutua omaksumaan uuden “kasvun jälkeen” -talousjärjestelmän.

Brittiläinen ympäristötutkija Robert Watson, joka on IPBES-paneelin puheenjohtaja, peräänkuuluttaa perustavanlaatuisia muutoksia teknologisesti, taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti, jotta luontoa voisi alkaa käyttää kestävällä tavalla.

– Raportti myös kertoo meille, että ei ole liian myöhäistä muuttaa asioita, mutta vain jos aloitamme nyt kaikilla tasoilla, ruohonjuuritasolta maailmanlaajuiseen, Watson sanoi lausunnossa Reutersin mukaan.

IPBES-paneelin raportti jatkaa viime lokakuussa julkaistun hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raportin linjaa. IPCC sanoi, että kasvihuonekaasujen suitsimiseksi tarvittaisiin perustavanlaatuisia taloudellisia ja yhteiskunnallisia muutoksia, jotta lämpenevän maailman pahimmilta seurauksilta vältyttäisiin.

Menot