fbpx
Uutiset

Luotain laskeutui Hämeenlinnan torille

Hämeenlinnan torilla pyörii tällä ja ensi viikolla kaksi telaketjuilla kulkevaa laitetta.

Ne eivät ole avaruusluotaimia tai pieniä panssarivaunuja, vaan kairauskoneita, joilla tutkitaan torin kiveyksen alla lepäävää maaperää.

Hämeenlinnan torin alle on pitkään suunniteltu maanalaisen parkkihallin rakentamista, mutta alueelta ei ole aikaisemmin tehty kattavia maaperätutkimuksia. Niinpä vielä ei edes tiedetä kuinka syvällä vakaa kallio alueella oikein on.

“Melu on suunnaton”

Torilla möyrivät pienempi kevytkaira ja iso, keltainen porakonekaira puhkovat maaperään muutaman sentin läpimittaisia aukkoja. Reikiä tehdään paikasta riippuen kaksi tai kolme vierekkäin ja ne pyritään kairaamaan torin pintakivien väliin jäävien aukkojen kautta kiviä rikkomatta.

Rei’istä tutkitaan maaperän laatu ja mitataan kallion syvyys. Lisäksi isompi kone porautuu kallioon kolmen metrin verran sen laadun selvittämiseksi.

Työn kesto on vielä pienoinen arvoitus.

– Tällä viikolla ei tule valmista, se on varmaa. Kesto riippuu ihan siitä, kuinka syvällä kallio on. Jos se on kolmessakymmenessä metrissä, ehditään päivässä tutkia vain pari-kolme paikkaa. Jos kallio on alle kymmenessä metrissä, ehdotään päivässä käydä läpi monta reikää, kevytkairaa ohjastava Risto Hakio GeoUnion-yhtiöstä kertoo.

Varmaa kuitenkin on, että tutkimustyö ei jää torin käyttäjiltä huomaamatta.

– Melu on kyllä suunnaton, ison porakonekairan kanssa reikiä tekevä Asko Eronen pahoittelee jo etukäteen. (HäSa)

Menot