fbpx
Uutiset

Luotettavasti testatut D-vitamiinit palaavat apteekkeihin

Apteekkariliitto sai maanantaina luotettavat todistukset kolmen tuotemerkin yhteensä 11 valmiste-erästä.

Apteekkariliitto on viestintäjohtaja Erkki Kostiaisen mukaan ottanut Elintarviketurvallisuusvirastoa (Evira) tiukemman linjan ja haluaa todistuksen jokaisesta tuote-erästä. Näin asiakas voi luottaa siihen, että apteekista ostetussa tuotteessa on ilmoitettu määrä D-vitamiinia. Poikkeama voi olla korkeintaan 20 prosenttia.

Myyntiin palautettavien listaa täydennetään, kun luotettavia selvityksiä saadaan.

Valmistaja ei usko tutkimukseen

Viime viikolla myynnistä vedettyjen tuotteiden joukossa oli hämeenlinnalaisen Vitabalans oy:n D-vitamiinivalmisteita.

Tuotteista yksi oli Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan D-vitamiinipitoisuudeltaan 84 prosenttia ilmoitetusta, toinen tuote sisälsi vitamiinia 74 prosenttia ilmoitetusta.

Kolmannessa, tuoteselosteen mukaan 10 milligrammaa D-vitamiinia sisältävässä D-max-valmisteessa todettiin D-vitamiinia vain 59 prosenttia ilmoitetusta. Erä palasi maanantaina apteekkien hyllyihin Vitabalansin annettua luotettavan todistuksen tuotteen vitamiinipitoisuudesta.

Vitabalans tyrmääkin yliopiston tutkimuksen tulokset. Yrityksen mukaan jokaiseen tuotteeseen on lisätty oikea määrä D-vitamiinia ja ne täyttävät kaikki niille asetetut laatuvaatimukset.

Vitabalansin vastuunalainen johtaja Jari Kovalainen, miten on mahdollista, että yliopiston tutkimustulos on väärässä, kun on tiedetty tarkalleen mitä ainetta tuotteesta etsitään?

– Tutkimus on voitu tehdä sellaisilla menetelmillä, jonka epävarmuustekijät eivät ole täysin selvillä. Jokainen menetelmä pitää todeta luotettavaksi nimenomaan sille apuainekoostumukselle, joka on kyseessä. Vielä tällä hetkellä emme ole saaneet mitään tietoa tutkimuksen luotettavuudesta.

Vitabalansin omassa, akkreditoidussa laboratoriossa Tanskassa teettämässä tutkimuksessa D-Max-tuote sisälsi oikean määrän D-vitamiinia. Yritys aikoo teettää tuotteilla vielä uudet analyysit.

Omassakin tutkimuksessanne tuotteen mittausepävarmuus oli 26 prosenttia. Onko mahdollista, että Itä-Suomen yliopiston tutkiman tuote-erän valmistuksessa olisikin käynyt virhe?

– Tyypillisesti hajonta on tuota luokkaa kuin tällä hyväksytyllä labralla tutkimuksessa oli. Suurin osa tablettien sisällöstä on apuaineita: esimerkiksi kokonaispainoltaan 0,5 gramman tabletista D-vitamiinia on vain 0,004 prosenttia. Tanskassa analysoitu tuotteemme sisälsi 11,9 mikrogrammaa D-vitamiinia, mikä asettaa Kuopion tutkimuksen tulokset erittäin kyseenalaiseksi.

Kovalainen vakuuttaa yritysten omavalvonnan olevan luotettavaa.

– Se on lakimääräinen edellytys, ja ylipäätään edellytys sille, että voi toimia tässä bisneksessä. (HäSa–STT)

 

 

 

Terveystarkastaja ja apteekkari luottavat valmistajiin

Aulangon apteekissa oli maanantaina myynnissä viiden eri valmistajan D-vitamiinituotteita. Lisäksi yksi tuote odotti vielä myyntilupaa varastossa.
 
Apteekkari Helena Rantasen mukaan kohu vaikutti hieman D-vitamiinituotteiden myyntiin. Rantanen pitää yhtiöiden omavalvontaa uskottavana, ja suhtautuu hieman epäillen Itä-Suomen yliopiston tutkimukseen.
 
– Ravintovalmisteissa ei ole yhtä tiukat tutkimusvaatimukset kuin lääkkeissä, mutta suuret yhtiöt kuitenkin tekevät pitoisuustutkimukset jokaisesta erästä, Rantanen perustelee.
 
Hänen mukaansa kohu on kuitenkin hyväksi, sillä se lähetti kaikille valmistajille viestin laittaa omavalvonta kuntoon. Rantasen mukaan vitamiini- ja ravintovalmistemarkkinoilla on useita valmistajia, joiden tuotteet periaatteessa kelpaisivat apteekin hyllylle, mutta joita ei oteta myyntiin epäasiallisten terveysväittämien vuoksi.
 
– Me apteekkarit olemme kovia epäilemään. Tuotteella pitää olla hyvät ja uskottavat perustelut.
 
 
Terveystarkastaja odottaa lisätietoja
 
Evira pyysi viime viikolla tuoreeltaan Itä-Suomen yliopiston tutkimustulosten tultua julkisuuteen kuntia selvittämään, pitävätkö tulokset D-vitamiinien puutteellisista pitoisuuksista paikkansa. Näin ollen tutkimuksessa mukana olleet Vitabalans oy:n tuotteet kuuluvat Hämeenlinnan kaupungin terveysvalvonnan tutkittaviksi.
 
 – Vielä ei ole mitään varsinaisia toimenpiteitä tehty, koska odotamme lisätietoja Evirasta, kertoo terveystarkastaja Pirjo Suominen.
 
Hämeenlinnan kaupunki käyttää useissa tutkimuksissa Kokemäenjoen vesistön vesistöjensuojeluyhdistyksen (ent. Tavaslab) palveluja. Käytännössä terveystarkastaja kuitenkin tukeutuu yrityksen tuottamaan tietoon, mikäli Evira tekee valvontapyynnön.
 
– Paikallisilla laboratorioilla ei tietojeni mukaan ole käytössään menetelmiä D-vitamiinipitoisuuksien analysointiin. Yritykset tekevät omavalvontatutkimuksia, minkä lisäksi Vitabalansilla on laatujärjestelmä ja kirjanpito. Menen tarkastuskäynnille kun yrityksellä on materiaali kasassa.

Menot