Uutiset

Luotsin löytöpiste korvaa Hätilän postin

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään keskiviikkona. Hämeenlinnassa on viime presidentinvaalien tapaan 11 ennakkoäänestyspaikkaa, joista kaksi on vaihtunut.

Näissä vaaleissa ei voi enää äänestää ennakkoon Hätilän postissa tai Kalvolan Palotalolla. Niitä korvaavat uudet äänestyspaikat ovat Luotsi-säätiön löytötavarapiste Viipurintiellä ja Lasimäen ravintola Iittalassa.

Lisäksi Hämeenlinnassa voi äänestää aiempien vaalien tapaan pääpostissa, Kastellissa, Jukolan kirjastolla, Tiiriön Prismassa ja Citymarketissa, Kauppakeskus Tuulosessa, Hauhon entisellä kunnantalolla sekä Lammin ja Rengon kirjasto-palvelupisteissä.

Hattulassa äänestetään ennakkoon Juteinitalolla, Janakkalassa Tervakosken ja Turengin kirjastoilla, Riihimäellä pääpostissa ja kaupungintalolla, Lopella kunnantalolla ja Hausjärvellä kunnanvirastolla, Ryttylän kirjastolla ja Eskon koululla.

Aikataulut vaihtelevat

Ennakkoäänestyksen järjestämisajankohdat vaihtelevat suuresti. Esimerkiksi Hämeenlinnassa ensimmäisenä avautuu keskiviikkona pääposti, jossa innokkaimmat pääsevät äänestämään heti aamukahdeksalta. Hausjärvellä Ryttylän kirjastossa ennakkoäänestys alkaa puolestaan vasta iltapäivällä klo 14.

Osa ennakkoäänestyspaikoista ei ole lainkaan avoinna viikonloppuna.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Äänestäjän on todistettava henkilöllisyytensä äänestämisen yhteydessä.

Kaikkiaan ennakkoäänestyspaikkoja on Suomessa yhteensä 883. Niiden sijainti- ja aukiolotiedot löytyvät osoitteesta www.vaalit.fi.

Kuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 28. lokakuuta. Silloin on mahdollista äänestää vain omassa äänestyspaikassa, joka on kerrottu postitse tulleessa äänioikeusilmoituksessa.

Keräys vammais-…ja terveystyölle

Äänestyspaikoilla järjestetään myös vaalikeräys. Pieni ele -keräyksen järjestävät yhdessä 18 vammais- ja terveysjärjestöä, joissa on jäseninä kaikkiaan lähes puoli miljoonaa suomalaista.

Keräyksen lahjoitustuotoilla annetaan vertaistukea ja neuvontaa sairaille, vammautuneille ja heidän läheisilleen sekä hankitaan erilaisia apuvälineitä. Lisäksi järjestöt tekevät keräysvaroilla edunvalvontaa, järjestävät lastenleirejä ja muuta virkistystoimintaa sekä sopeutumisvalmennusta.

Puolet keräyksen lahjoituksista jää paikallisyhdistysten käyttöön. Hämeenlinnan sydänyhdistyksen sihteeri Pirjo Ventola kertoo, että lahjoitus on pienelle yhdistykselle merkittävä.

– Viime vaaleissa saimme yhdistykselle 800 euroa, mikä on puolet enemmän kuin kaupungin avustus. Roposia tulee kaikenikäisiltä, mutta ehkä iäkkäämmät äänestäjät ovat tottuneempia keräykseen, Ventola kertoo. (HäSa)

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic