fbpx
Uutiset

Luottamuspula vie luonnontuotealan työt

Luonnontuoteyritysten ja niitä valvovan Eviran välille on syntynyt niin syvä epäluottamus, että se hidastaa jo alan kehitystä ja uusien työpaikkojen syntymistä.

Jotkut alan yritykset pohtivat jo liiketoimintansa siirtämistä ulkomaille luottamuspulan vuoksi.

– Tämä on aivan keskeinen este uuden yritystoiminnan ja uusien tuotteiden luomiselle, kuvailee luonnontuotealan valtakunnallinen toimialapäällikkö Anne Ristioja Lapin ely-keskuksesta.

Taustalla on pohjimmiltaan yksinkertainen kysymys: mitä luonnonkasveja saa jalostaa elintarvikekäyttöön.

KYSYMYKSEEN ON periaatteessa yksinkertainen vastaus. Luonnonvaraisia kasveja saa jalostaa ruuaksi ja juomaksi, jos niitä on perinteisesti käytetty näin. Uusille kasvielintarvikkeille on sen sijaan hankittava viranomaisilta EU:n uuselintarvikeasetuksen mukainen hyväksyntä.

Käytännössä asia on monimutkaisempi. EU:n asetus tuli voimaan 1997, kun EU:ssa huolestuttiin kloonatun Dolly-lampaan kaltaisten uusien elintarvikeainesten mahdollisista terveysriskeistä.

Luonnontuotealan edustajien mukaan Suomessa kukaan ei osannut ajatella, että asetusta alettaisiin soveltaa myös perinteisesti ravintona käytettyihin luonnonkasveihin. Alan käsityksen mukaan Evira kiristi valvontaa tältä osin vasta muutama vuosi sitten.

Jos Evira tulkitsee tuotteen uus­elintarvikkeeksi, yrityksen on haettava sille virastolta markkinointilupa.

Pelkät viranomaismaksut nousevat yli 5 000 euroon, minkä lisäksi yrityksen on todistettava tutkimuksin, että sen tuote on turvallinen. Siitä tulee lisää kustannuksia.

Luonnontuoteyritykset ovat Suomessa pieniä tai vasta aloittelevia. Ne eivät haluaisi ottaa tuhansien tai kymmenientuhansien eurojen riskiä uuselintarvikeluvasta, joka ei välttämättä mene läpi. Siksi lupa jää yleensä hakematta ja tuotekehitys kesken.

LUONNONTUOTEALAN JA viranomaisen välinen epäluottamus juontuu juuri EU:n uuselintarvikeasetuksen soveltamiseen. Useiden Lännen Median haastattelemien yrittäjien mielestä Eviran valvonta on lähes vainoharhaista ja byrokratia lannistavaa.

Yrittäjien on vaikea ymmärtää, miksi joitakin luonnonkasveja saa myydä esimerkiksi ravintolisinä tai teenä, mutta vaikkapa valmista juomaa niistä ei saa uuttaa. Monen yrittäjän mielestä sääntelystä on vaikeaa saada tietoa.

Pienyrittäjät pelkäävät myös takaisinvetoja, joita Eviran tiedetään määränneen säännösten vastaisille tuotteille, kuten pakurikääpäsuklaalle.

– Alalla vallitsee selvästi pelon ilmapiiri. Evira tekee varmasti työnsä teknisesti oikein, mutta viestintä on hyvin jäykkää ja byrokraattista, sanoo Ruralia-instituutin yritystutkija Susanna Keskinarkaus.

Keskinarkaus on tutkinut luonnonkasvien kaupallisen hyödyntämisen esteitä ja törmännyt itsekin Eviran linjaan.

Kun tutkijat järjestivät aiheesta seminaaria, Evira lähestyi heitä muistutellen, ettei luonnonkasveja saa noin vain käyttää elintarvikkeissa.

Keskinarkauksen mielestä tällainen viranomaistoiminta koettelee sanan- ja akateemisen vapauden rajoja.

MONEN YRITTÄJÄN mielestä Evira torppaa uudet tuotteet elintarvikemarkkinoilta herkemmin kuin muiden EU-maiden viranomaiset.

– Riittää, kun kävelee vaikka Saksassa kauppaan. Siellä on isot rivit tuotteita, jotka eivät menisi täällä läpi, sanoo Suomen luontoyrittäjyysverkoston puheenjohtaja Katja Misikangas.

Rovaniemeläisen Misikankaan yritys Arctic Warriors tekee luonnonyrteistä ravintolisiä ja sai hiljattain luovuudestaan valtakunnallisen InnoElma-palkinnon.

Yrityksellä on valmiit suunnitelmat laajentua elintarvikepuolelle uusilla tuotteilla, mutta Misikankaan mukaan Evira ei hyväksyisi niitä.

– Mielestämme tuoteideamme ovat tosi kovia, niistä voisi tulla maailmanlaajuisia hittituotteita, Misikangas sanoo.

Arctic Warriors pohtii nyt ulkomaille siirtymistä.

– Siellä on helpompaa saada suomalaisista yrteistä tehdyt tuotteet markkinoille. Kun ne saa markkinoille jossain EU-maassa, niitä voi myydä Suomessakin, Misikangas perustelee.

Menot