fbpx
Uutiset

Luottamusta on mitattu moneen kertaan ennenkin, Wallin, Katainen, Berner, Soini, Haavisto

Lista on monisäikeinen: Dragsvikin varuskunta, abortinvastainen kulkue, tulevaisuustutkimus, Finavia, Al-Holin leiri, maskit.
Entinen ulkoministeri Timo Soini (sin.) aiheutti aikoinaan kohun osallistumisellaan abortinvastaiseen kulkueeseen. Luottamus heltisi eduskunnasta selvin numeroin. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt
Entinen ulkoministeri Timo Soini (sin.) aiheutti aikoinaan kohun osallistumisellaan abortinvastaiseen kulkueeseen. Luottamus heltisi eduskunnasta selvin numeroin. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) luottamuksesta äänestään iltapäivällä.

Vaikka opposition käyttämä työkalu kalskahtaa raskaalta, on sitä käytetty useaan otteeseen ennenkin.

Muistatko vielä nämä epäluottamusesitykset?

Vuonna 2012 silloinen puolustusministeri Stefan Wallin (r.) joutui pinteeseen Dragsvikin varuskunnan takia.

Wallin vakuutteli puolustusvoimien säästösuunnitelman julkistamisen yhteydessä, että päätökset perustuvat sotilaallisiin näkökohtiin. Myöhemmin selvisi, että puolustusvoimat jätti Dragsvikin ruotsinkielisen varuskunnan säästölistan ulkopuolelle puolustusministerin ohjauksen vuoksi.

Wallin sai luottamuksen eduskunnan äänestyksessä, 95 kansanedustajaa äänesti puolesta, 59 edustajaa antoi ei-äänen ja yksi tyhjän äänen.

Himasen selvitys

Seuraavana vuonna oli pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) vuoro. Silloinen perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen esitti hallituksen vuoden 2012 vuosikertomuksen käsittelyn yhteydessä epäluottamuslausetta Kataiselle.

Jupakka johtui siitä, että valtioneuvoston kanslia oli tilannut filosofi Pekka Himaselta tulevaisuustutkimuksen. Oinonen epäili, että tilausprosessissa oli ollut koplausta, jossa sivuutettiin kilpailutus ja hyvä hallinto.

Katainen sai luottamuksen, edustajista 141 äänesti hänen luottamuksen puolesta, 16 vastaan ja 14 tyhjää. Poissa oli 28 edustajaa.

Bernerin Finavia-sotku

Vuonna 2017 oli liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) tulikokeessa. Luottamus tuli selvin numeroin 110-42.

Luottamusäänestys käsitteli ministerin toimia Finavian johdannaissopimussotkussa.

Vuonna 2018 luottamusmankeliin joutui entinen ulkoministeri Timo Soini (sin.). Taustalla oli ministerin aborttikanta ja hänen osallistumisensa katoliseen abortinvastaiseen kulkueeseen. Selkeä tuki tuli äänin 100-60 eduskunnalta.

Soinin tempaus pysyi otsikoissa pitkään. Osa silloisen hallituspuolue kokoomuksen naisedustajista oli poissa äänestyksestä.

Al-Holin leiri puhutti

Tuorein äänestys ennen Kiurua löytyy viime vuodelta.

Silloin oppositiopuolueet esittivät, että ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei nauti eduskunnan luottamusta.

Haavisto sai luottamuksen äänin 110–79. Tyhjiä ääniä oli nolla ja kymmenen oli poissa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho esitti epäluottamusta ja syytti Haavistoa salailusta ja harhaan johtamisesta.

Puolueen mukaan Haavisto ei ollut antanut eduskunnalle totuudenmukaista tai riittävää tietoa toiminnastaan al-Holin leirillä olevien henkilöiden palautukseen liittyvistä suunnitelmista. Epäluottamuslauseeseen yhtyivät kristillisdemokraatit ja liike Nyt. Myös kokoomus esitti epäluottamusta Haavistolle.

Menot