Uutiset

Luova hulluus hautasi tosikkojen marmatukset

Kuvitelkaa sitä kansallisen itseruoskinnan määrää, joka olisi taas seurannut, jos Tomi Metsäketo olisi lähtenyt Suomen euroviisuedustajaksi.

Tai eihän sitä tarvitse kuvitella: sen kuin muistelee Geir Rönningiä, Laura Voutilaista, Jari Sillanpäätä ja muita viimeisten 40 vuoden parin pojon jumboa. Sinivalkoiset äänet eivät Euroviisuissa pärjää. Eivätkä siirappiset tekoitaliaanot pärjäisi yhtään sen paremmin, uskokaa pois.

En voi vastustaa kiusausta, pakko se on sanoa: hähhähhää, tiukkapipot, vääräleuat ja kiihkouskovaiset! Lordin murskavoitto on mahtava juttu, ja minä kerron miksi.

Lordin voitto on huumorintajun voitto. Se osoittaa, että rehellinen, valloittava hauskanpito yhdistää eurooppalaisia ennennäkemättömällä tavalla. Lordi sai Euroviisujen historian suurimmat pisteet. Jopa patavanhoillinen Kreikka antoi täydet pinnat. Rokki on kivaa.

Lordin voitto tekee nannaa kansalliselle itsetunnolle. Olkoon vain kyse hömppäviihteestä, Lordin menestys on balsamia haavoille, jotka suomalaiset ovat sieluunsa saaneet jatkuvasta kamppailusta huomiosta suuressa maailmassa. Nyt kun Euroviisut järjestetään vielä Suomessa, on maallamme todella hyvä mahdollisuus näyttää, että olemme muutakin kuin entisen Neuvostoliiton metsäläisprovinssi. Siitä sietää muutaman miljoonan maksaakin. Ja viihde lievittää kasvavien yhteiskunnallisten ongelmien aiheuttamaa ahdistusta.

Lordin voitto edistää Suomen musiikkivientiä. Suomalaisten yhtyeiden pitkä uurastus maailman musiikkimarkkinoiden porttien avaamiseksi on tuottanut viime vuosina tulosta. Ensimmäiseksi hedelmistä pääsivät nauttimaan Him ja The Rasmus. Lordi jatkaa täysin loogisesti samalla tiellä, ja raivaa leveämpää polkua tuleville yhtyeille.

Lordin voitto on hyvä esimerkki nuorille. Lutuinen hirviöpoppoo osoittaa, että tinkimättömyydellä, määrätietoisella ja kovalla työskentelyllä sekä luovalla hulluudella ja lahjakkuudella voi tehdä mahdottoman. Toisin on laita niiden pyllyä heiluttavien nakupupujen ja teennäisten balladipoitsujen kanssa, jotka ovat vallanneet euroviisulavat viime vuosina.

Lordin voitto on voitto näivettyneisyydestä. Euroviisut ovat taantuneet pysähtyneisyyden pyhätöksi, jossa kaikki matkivat toisiaan. Ainutlaatuinen, persoonallinen esitys saattaa ihan oikeasti muuttaa tympeän laulukilpailun joksikin hauskaksi ja raivata tilaa monenlaiselle musiikille. Kuten Lordi itse sanoi: voitto oli suvaitsevaisuuden voitto.

Lordin voitto saa suomalaiset näyttämään fiksuilta. Kyllä vain – olemme rohkeita, moderneja ja ennakkoluulottomia ihmisiä, jotka ovat valmiita uudistamaan rajusti vanhoja, pölyyntyneitä käytäntöjä. No, niitä muutamia isämitroja ja muita hapannaamoja lukuunottamatta.

Ainoa negatiivinen seuraus on Suomen kasvava muuttotappio, kun Ruotsiin muuttavat ne, jotka lupasivat häipyä maasta, jos Lordi voittaa.

jan.salminen@hameensanomat.fi

Mainos