Kolumnit Uutiset

Luovat ideat ovat tarpeen keskikaupungilla

Keskustavisio valmistuu näinä päivinä. Hämeenlinnan keskikaupungin kaavoituksen pohjaksi luotu visio on ollut jo moneen kertaan kaupunkilaisten kommentoitavana.

Mielipiteitä ja ehdotuksia on saatu laidasta toiseen. Moni on tosissaan pohtinut, mikä kaupungin keskustalle olisi parasta.

Hämmentävän usein uskotaan, että pelkät mukavat kahvilat pelastavat koko kaupungin elinvoimaisuuden. Tosin niihin pitäisi sitten riittää asiakkaita muinakin aikoina kuin keskipäivällä.

Suunnittelijoiden tavoitteena on se, että keskustaan muuttaisivat asumaan muutkin kuin juuri eläkkeelle jääneet pariskunnat pääkaupunkiseudulta.

Erityisen tavoiteltuja ovat nyt lapsiperheet, mieluummin sellaiset, jotka liikkuvat fillarilla ja käyttävät vain keskustan palveluita.

Lapsiperheillä vain tuntuu olevan erilainen näkemys hyvästä asumisesta. Kävelymatkan päässä olevat palvelut eivät ainakaan toistaiseksi ole houkutelleet perheitä Hämeenlinnan keskustan kalliisiin neliöihin.

Pääkaupunkiseudulla on jo tapahtumassa asennemuutos. Olemme lukeneet naistenlehdistä perheistä, jotka ovat vaihtaneet omakotitalonsa Nurmijärvellä kolmioon Alppilassa.

Tuskin lapsilta on kysytty mielipidettä. Ei sen puoleen, kaupunkiympäristö on lapsen näkökulmasta varmasti vähintäänkin yhtä virikkeellinen kuin maaseutu.

Koska meitä on moneksi, varmaan aikaa myöten löytyy keskikaupungilla asumisesta kiinnostuneita lapsiperheitä myös Hämeenlinnaan.

Ehkä heitä onnistutaan houkuttelemaan pääkaupunkiseudulta. Sikäläisestä näkökulmasta Hämeenlinnan ruutukaavakeskusta vaikuttaa lähes maaseudulta. Hinnatkin ovat ”maalaiset”.

Varikonniemen suunnittelukilpailusta saataneen tuloksia ensi kuussa.

Asemanseudulle sovitellaan lähes tuhatta uutta asukasta. On mielenkiintoista nähdä, millaisiin ratkaisuihin kutsukilpailuun osallistuneet arkkitehtitoimistot ovat päätyneet.

Löytyykö esityksistä esimerkiksi kelluvia taloja, jotka ovat joutuneet silmätikuksi Engelinrannan kaavoituksessa?

Kalasataman alueelle Helsinkiin suunnitellaan useita kelluvien talojen kortteleita. Niiden pitäisi nousta parin vuoden kuluessa.

Suunnitteilla on muun muassa taloja, joiden saunatilat sijaitsevat veden alla.

Jos joku haluaa asua kelluvassa talossa, miksi siihen ei annettaisi kaavoituksella mahdollisuutta?

Perusteeksi ei piisaa, ettei niitä ole ennenkään ollut. Tuolla perusteella on vastustettu kaikkea hamasta pyörän keksimisestä alkaen.

Siihen suunnittelijoiden pitäisi kuitenkin kiinnittää vakavaa huomiota, että keskustan arkkitehtuurista tulisi elävää ja vaihtelevaa. Moottoritien katteelle on noussut aika perinteistä laatikkorakentamista.

Eri puolilla Eurooppaa on paljon esimerkkejä siitä, että uudet kerrostalot voivat olla kiinnostavan näköisiä, suorastaan viihtyisiä.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic