Uutiset

Luovat matkustusratkaisut ovat nyt muodissa

Muualla maailmassa elämä on aina tällaista. Koskaan ei tiedä, purkautuuko tulivuori, järähteleekö maa, sataako liikaa vai liian vähän. Tuleeko tulva vai kuivuuden aiheuttama nälänhätä.

Niistä ei voi valittaa käräjille eikä hoviin. On vain otettava vastaan mitä tuleman pitää ja elettävä sen mukaan.

Meille Islannin tuhkapilvi aiheuttaa toistaiseksi lähinnä luovia matkustusratkaisuja.

Jos vuori pölläyttelee tuhkaa yllemme vielä kuukausia, on mielenkiintoista nähdä, millaisin konstein täältä raukoilta rajoilta hankkiudutaan esimerkiksi Brysselin iloihin.

Joutuvatko EU-edustajamme ehkä viivähtämään jopa useamman viikon työpaikallaan, kun tiistain aamulento ei vie, eikä torstain iltalento tuo.

Toisen vanhinko käy toisen voitoksi. VR saa balsamia talven tuottamiin haavoihinsa. Ihmisten on oikeasti pakko matkustaa junalla Ouluun ja Rovaniemelle. Junat täyttyvät, eikä niissä saa enää omaa penkkiä käsilaukulleen.

Joutuu istumaan jonkun vieressä. Tosin harvoin se haittaa. Jos vierustoveri on syntyperäinen suomalainen, hänkin pelkää, että naapuri aloittaa keskustelun.

Myös laivayhtiöiden väki näkee valoa tappioputkien päässä, kun ihmiset ryhtyvät pyrkimään Viron ja Ruotsin kautta Euroopan lihapatojen ääreen.

Autolautat täyttyivät ainakin ensimmäisessä ryntäyksessä loppuviikosta.

Jos tuhkan pöllyäminen jatkuu viikkoja laajana, saattavat vihdoinkin erilaiset video- ja virtuaalikokoukset lyödä itsensä läpi.

Nykytekniikka on mahdollistanut tällaiset kokoukset jo vuosia, mutta silti ihmiset reissaavat tuhansia kilometrejä vain piipahtaakseen muutaman tunnin kokouksessa.

Virtuaalineuvottelu voisi jäädä tavaksi, vaikka tuhkat yläilmoista haihtuisivatkin.

Jos lentäminen on epävarmaa vielä kesälläkin, moni pyrkii etelän lomarannoille omalla autolla, linja-autolla tai junalla.

Siinä maailma avartuu aivan erilailla kuin matkustamalla metallituubissa Euroopan yli Välimeren rantaan ja kahden viikon kuluttua samassa putkessa takaisin.

Tosin ei taida olla yhtään ympäristöystävällisempää matkustaa 150 henkilöautolla kuin yhdellä lentokoneella Eurooppaan.

Pelastuuko ilmastomme nyt, kun tuhannet lennot jäävät päivittäin lentämättä? Herää maallikon kysymys, eikö vulkaaninen tuhka ole uhka ilmakehälle.

Minne tuhka sitten haihtuu? Asiantuntijat väittävät, että tuhka tuskin on vaarallista, vaikka sitä hengitysilmassa pieninä pituisuuksina olisikin.

Uskoisikohan tuohon? Jos se kerran tukkii lentokoneen moottorin, miksei se tukkisi ihmisen keuhkorakkuloita.

Toisaalta viime päivinä ilma on ollut muutenkin sakeana kaikenmoista katu- ja siitepölyä.

Joka tapauksessa on pakko hengittää, joten turha tämmöisiä on pohdiskella.

hanna.antila-andersson@hameensanomat.fi

Päivän lehti

5.6.2020