Uutiset

Lupaukset pettävät, tiedäthän sen...

Jotkut vakuuttavat kaljoittelun loppuvan kokonaan, vähenevän tuntuvasti tai edes jonkin verran, ehkä ainakin nimeksi.

Ensi yön tunteina, puolenyön tietämissä tuhannet, elleivät peräti sadattuhannet suomalaiset, ihan fiksuina pidetyt ihmiset sortuvat taas kerran katteettomiin lupauksiin.

Ajallemme on ominaista ilmoittaa kuuluvasti tupakanpolton lopettamisesta tai kymmenen, kahden- jopa kolmenkymmenen läskikilon poistamisesta vyötäröltä. Joulunajan mässäily pysäyttää peruskysymysten äärelle, kun vyöstä alkavat reiät loppua.

Lihavuudentutkijat ja malttilliset terveysvalistajat kuitenkin vapauttavat omantuntonsa kanssa painiskelevan. Sillä, mitä ja miten syö joulun ja vuodenvaihteen välissä ei kokonaisuuden kannalta ole niinkään merkitystä. Keskeistä terveellisten elämäntapojen näkökulmasta on se, mitä syödään vuodenvaihteesta seuraavaan jouluun.

Yltiöpäisimmät asettavat tavoitteekseen jokapäiväisen hikilenkin, jotkut vakuuttavat kaljoittelun loppuvan kokonaan tai vähenevän tuntuvasti tai edes jonkin verran, ehkä ainakin nimeksi.

Viinan kanssa läträämisen on vuosittain niin ikään moni lopettamassa, kuka enemmän, kuka vähemmän päättäväisesti.

Otollisin hetki raittiuslupauksen antamiseen ei kuitenkaan ole nousuhumalan aika Sylvesterin iltana. Sielu on pehmeimmillään ikuisen raittiuden pyrkimykselle vasta seuraavana päivänä.

Tuolloin olo on kuin kypsällä omenalla, kun ei tiedä koska putoaa. Ajoituksella on vissi merkityksensä, myös lupausten antamisessa.

Lupaus omien elämäntapojen ja niissä ilmenneiden yleistä pahennusta herättävien yksityiskohtien parantamiseksi on helppo antaa, mutta yhtä helppo rikkoa.

Liha on heikko. Tämä on syytä pitää kirkkaana mielessä, kun lupausten lavealle tielle lähdetään.

Toisaalta, jos omaa terveyttään tai elämäntapojaan koskevista parannuspyrkimyksistä ei kerrassaan tule mitään, vahinko on kuitenkin vaatimaton.

Epäonnistuminen ei suoranaisesti loukkaa muita ihmisiä. Itselleenhän possukin kiusaa tekee, kun kaukalonsa kaataa.

Lupausten rikkominen muuttuu astetta vakavammaksi, jos se laajenee koskemaan lähimmäisiä.

Tuoreen tiedon mukaan maakuntamme 31 000 vihitystä pariskunnasta 1 500 eroaa vuosittain. Seurannaiset ulottuvat tuntuvasti laajempaan piiriin kuin heiveröisen tupakkalakkonsa lopettavalla.

Papin tai tuomarin edessä annettu lupaus elämänmittaisesti suhteesta, kunnes kuolema erottaa, annetaan ilmeisesti löyhin perustein.

Jokainen on tietysti ollut menevinään vihille maailman ihanimman ihmisen kanssa. Mutta jo muutamassa vuodessa siipasta on kehkeytynyt toraileva piru, jonka kanssa elämä on käynyt sietämättömäksi.

Näissä asioissa ei ole kuluttajansuojaa. Virheelliseksi valinnaksi osoittautuneen parisuhteen osapuolta ei voida muitta mutkitta palauttaa kuin oikuttelevaa kodinkonetta. Sakramenttien, yhteisten sitoumusten ja lupausten purkaminen vaatii oman koreografiansa. Vakavaan ihmissuhteeseen ei pidä ryhtyä hetken mielijohteesta eikä luvata kevein perustein yhtään mitään.

Uuden vuoden lupauksissa, isoissa ja pienissä sietää olla tarkkana, hyvin tarkkana.

jukka.viitaniemi@hameensanomat.fi

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic