Uutiset

Luukas Saha kovassa seurassa Nymburkissa

Janakkalan lukion urheilulinjalainen Luukas Saha pääsi judouransa kovimpaan testiin kuusi päivää kestäneellä sparrileirillä Tshekin Nymburkissa. Riihimäen Judoseuraa edustava 17-vuotias urheilija sai tilaisuuden osallistua ensi kesän olympialaisiin valmistavalle Olympic training campille. Leirillä olympialaisiin valmistautuvat maailman huiput harjoittelivat viikon yhdessä.

Sahalle olympiapaikka ei ole vielä ajankohtainen, mutta leiri oli hyvä tilaisuus testata osaamista huippuottelijoiden kanssa. Leirillä oli päivittäin kaksi kovaa harjoitusta, joiden välissä tankattiin, huollettiin kehoa, paikkailtiin kolhuja ja levättiin uutta harjoitusta varten.

– Minulle jäi todella hyvät fiilikset leiristä. Pääsin harjoittelemaan huippujen kanssa ja kokeilemaan omaa taitotasoani. Kehitettävää vielä on, mutta tulevaisuus näyttää kirkkaalta. Aikaa kehittyä huipulle on vielä runsaasti, Saha muistuttaa.

Saha ottelee ensimmäistä vuotta alle 21-vuotiaiden A-junioreitten ikäluokassa, jossa kilpaillaan kolme vuotta, ennen siirtymistä aikuisten ikäluokkaan.

– Erityisesti hienolta tuntui arvostus, jota sain georgialaiselta moninkertaiselta arvokisamitalistilta Amiran Papinashvililtä, joka on painoluokkani parhaita aikuisjudokoita maailmassa. Kerta toisensa jälkeen hän halusi minut parikseen tekniikkaharjoituksiin, Saha muistelee.

Nymburkin leirille osallistui tänä vuonna 450 judokaa 40 eri maasta. Maailman parhaiden judokoiden leirikulut maksaa Euroopan Judoliitto, ja näin varmistetaan, että leirin taso on huippuluokkaa. Tänä vuonna leirin taso oli kovempi kuin koskaan.

– Leiri oli hyvä kokemus kohti aikuistason kisoja ja loistava valmistava treeni kevään seuraavaan pääkisaan, alle 21-vuotiaiden Eurooppa-cupiin Pietarissa huhtikuun puolessa välissä, Saha kertoo. Sitä ennen on perinteinen alle 21-vuotiaiden ja aikuisten pääsiäisleiri Varalan urheiluopistolla Tampereella.

– Pietarin kisoista käynnistyy kevään kisaputki, jossa kunnon pitää olla kohdallaan. Toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna on tarkoitus kisata Eurooppa-cupissa Kaunasissa Liettuassa. Seuraavana viikonloppuna on aikuisten Suomen mestaruuskisat Oulussa ja toukokuun lopulla erittäin kovatasoinen Itävallan Leibnitzin Eurooppa cup, Saha luettelee.

Eurooppa-cupeista Sahalla on suunnitelmissaan kerätä ranking-pisteitä syksyn Euroopan mestaruuskisojen osallistumisoikeutta varten. Saha on poiminut kisakalenteriinsa ennakkoon arvioiden kaikkein kovatasoisimmat ranking-kilpailut.

– Pelkkä osallistumispaikan saaminen EM-kisoihin ei ole tavoitteena. Jos mielii pärjätä EM-kisoissa, pitää pärjätä myös kovatasoisimmissa Eurooppa-cupeissa. Ne ovat hyvä mittari ja antavat suuntaa kehityskohteille kaikkein parhaiten, Saha pohtii.

Saha harjoittelee 12 kertaa viikossa. Turengin ja Riihimäen kotisalien lisäksi osa viikon harjoituksista on Tampereella, Lahdessa ja Helsingissä. Kauden aikana on myös lukuisia leirejä kotimaassa ja ulkomailla.

Sahalla riittää urakoitavaa tatameilla, mutta nuoren miehen tavoitteet ovat korkealla.

– Jokaisella on unelmia. Unelmat vaativat toteutuakseen tekoja. Minun lajini on yksi kovimmista. Se on teknisesti vaativa ja siinä tarvitaan voimaa, älyä, räjähtävää nopeutta, kestävyyttä, akrobatiaa ja kivunsietoa. Unelmien muuttaminen todellisuudeksi vaatii kovaa työtä, johon olen valmis. Esimerkiksi jokainen harjoitus ulkomailla vie aikaa ja rahaa, mutta tie huipulle vaatii harjoittelua maailman huippujen kanssa. Olen tyytyväinen, että Janakkalan lukio ja sen opettajat tukevat tavoitteitani ja mahdollistavat opintojen ja huippu-urheilun yhdistämisen, Saha sanoo.

Asiasanat

Päivän lehti

13.8.2020