Kolumnit Uutiset

Luulotauti, tuo taudeista pahin

Länsimaista lääketiedettä vaivaa ylidiagnostiikka.

Tätä mieltä on lääkäri Iris Pasternack, jonkaTautitehdas -niminen kirja ilmestyi aiemmin tänä vuonna.

Ylidiagnosoinnin kirous lepää Pasternackin mukaan niin lääkäreiden kuin potilaidenkin yllä.

Lääkäreiden tavoitteena on purkaa potilasjonoja mahdollisimman nopeasti. Siksi he kirjoittavat antibioottireseptin oireisiin kuin oireisiin.

Potilaat puolestaan saavat diagnooseja ja lääkkeitä, jotka ovat paitsi turhia, huolestuttavat ja saavat diagnosoimaan itselle yhä uusia vaivoja.

Tieto siitä, että työt eivät sairasloman aikana ainakaan vähene, saattaa sekin aiheuttaa paineita ottamaan resepti sairaslomatodistuksen sijaan.

Kirjoittajan mukaan moni pipi hoituisi parhaiten levolla ja lääkkeittä.

Otetaan esimerkiksi vuosittaiset gynekologin tarkastukset, jossa useimmiten perusterve potilas kuulee lääkäriltä kaiken olevan kunnossa. Noin vartin mittainen tapaaminen maksaa klinikasta riippuen lähemmäs sata euroa.

– Elämään sisältyy aina epävarmuutta. Se pitää yllä todellisuudentajua ja normaalia valppautta ilman pakonomaista ja ylimitoitettua riskien välttelyä, Pasternack kirjoittaa.

Selkeät muutokset omassa kehossa tai olotilassa ovat luonnollisesti asia erikseen. Varmuuden vuoksi -lääkityksestä luopuminen säästäisi kuitenkin paitsi rahaa, myös resursseja toisaalle.

Esimerkiksi Helsingin terveyskeskuksissa työskentelevän henkilökunnan työajasta kuluu neljännes ylätieinfektioiden hoitoon – siis juuri niiden, jotka paranisivat pötköttelemällä itsekseen.

Loru on vanha ja tuttu: lääkkeitä parempi vaihtoehto on hyötyliikunta, positiivinen mieli ja hyvälaatuinen ruoka.

Säännöllinen kontrollikäynti saattaa tuudittaa potilaan siihen uskoon, ettei omasta terveydestä tarvitse huolehtia, sillä lääkäri kyllä huolehtii.

Faktoille on helppo nyökytellä, ainakin silloin, kun ne eivät osu omalle kohdalle.

Viimeksi katselin suuhygienistin silmälasien heijastuksen kautta, kun lääkäri nyhti loput kaksi viisaudenhammastani irti. Toimenpiteen jälkeen lääkäri sanoi, ettei tarkastukseen tarvitse tulla, jos oireitakaan ei ilmaannu.

Kahdeksan hammaslääkärittömän vuoden aikana olen säästänyt pitkän pennin. Purukalustokin on sekin ihan ennallaan.

Päivän lehti

9.4.2020