Uutiset

Lyhytnäköisyyttä, välinpitämättömyyttä, suurta tyhmyyttä

Ihmisen tyhmyyden näkee joka päivä, ja joka ei näe ainakin kokee sen. Tietämättömyyden ymmärtää, mutta tyhmyyttä ja välinpitämättömyyttä tulee meidän kaikkien vihata kuin rakkikoiraa.

Tyhmyyden näkee siinä, että asumuksia rakennetaan sinne, minne ei pitäisi. Tässä käy hyvänä esimerkkinä Keski-Euroopan jokitulvien alueet. Kallista lystiä, mistä mekin osamme maksamme.

Ei tyhmyyttä tarvitse kylläkään hakea niin kaukaa.

Joka päivä asumuksia, rakennuksia sekä ympäristöä suunnitellaan ja rakennetaan siten, että monenlaiset, jopa peruuntumattomat haitat, tulevat vastaan ja kalliisti.

Tiistaina 4.4. Hämeenlinnan seudun vammaisfoorumissa Wetterhoffilla saatiin pieniä näyttöjä siitä, miten tätä maailmaa rakennetaan siten, ettei täällä voi elää täysillä kuin osa ihmisistä – senkin vain lyhyen ajanjakson.

Miksi pitää rakentaa, repiä ja taas rakentaa kaikki niin moneen kertaan ja lapsellisesti että hävettää? Siksi, että suunnittelijat, tekijät ja usein teettäjätkin ovat lähes poikkeuksetta parhaassa sielun- ja ruumiinvoimissa kulkevia ihmisiä, joilla ei ole minkäänlaista kokemusta tai näkemystä miten voidaan rakentaa turvallisuus huomioiden ja taloudellisesti ts. järkevästi, puhumattakaan pienemmät haittatekijät pois lukien.

Kuitenkin ainakin joka neljäs suomalainen (hatusta heitetty) kokee nytkin parhaillaan jonkinasteista vammaisuutta tai kyvyttömyyttä toimia terveen tavoin ympäristössään. Ja nopeasti tulee lisää kaiken aikaa.

Kyllä kaunista tai mahtavaa voidaan tehdä muutenkin. Joka päivä väsätään mitä eriskummallisimpia ihmisloukkoja ja -pyydyksiä, joita sitten myöhemmin joudutaan kalliilla rahalla muuntelemaan. Aina ei sekään ole mahdollista.

Verottaa siitä pitäisi, jos ei mummo pääse sisään! Miettikääpä minkälaisen asunnon seuraavaksi rakennatte! Jos liikuntakykynne tai näkönne menetettyänne on varaa tehdä kaikki tarvittavat muutostyöt useimpine hisseineen, niin antaa palaa. Yhteiskuntaa on turha tulla avuksi huutamaan, jos ette pääse edes eteiseen.

Vahingon voitte toki laittaa kiertämään, jos vieläkin tyhmempiä ostajia löytyy.

Onko paljon vaadittu, että ne tekijät ja teettäjät joutuisivat maksumiehiksi, jotka näitä saavat aikaiseksi! Nyt joutuvat usein kunnat maksumiehiksi.

Vahingon ymmärtää, mutta kyllä piirustukset pitäisi käydä asiantuntemuksella ja työvaiheet vaihe vaiheelta niin moneen kertaan läpi, ettei virheitä pääse syntymään. Ennen ei know-howta ollut, mutta viime vuosina tiedosta tai asiantuntemuksesta ei ole puutetta ollut, jos sitä halutaan käyttää.

Hämeenlinnan seudun vammaisneuvottelukunnan ja Hämeenlinnan Vammaisneuvoston puheenjohtajalle Hannu Rinteelle kuuluvat kiitokset hänen tekemästään merkittävästä työstä kaikkien meidän vammaisten eteen.

Leo Roivainen

valtuutettu (sit.)

Hattula

Päivän lehti

9.4.2020