fbpx
Uutiset

Mä ja sä ollaan hyviä, mutta mikä on meidän juttu?

Huipulle pääsee, kun uskoo omiin lahjoihinsa, tekee työtä ja luottaa ympärillä olevaan tuki-tiimiin. Ainakin Salt Lake Cityn talviolympialaisten yhdistetystä kolme kultamitalia kotiin tuonut Samppa Lajunen vakuuttaa reseptin toimivan. Lajunen kertoi elämästään ja kokemuksistaan Lopen yläasteella tiistaina.

Puolitoista vuotta sitten huippu-urheilun jättänyt Samppa Lajunen kiertää jo kolmatta vuotta Suomen kouluilla tsemppaamassa nuoria löytämään omat lahjakkuutensa ja uskomaan niihin.

“Emmä oo missään hyvä”

Lopen yläasteella nuoret kuuntelivat Sampan videoesitystä supattaen puoliääneen kommentteja toisilleen. Seinälle heijastui ihmisen osa-alueita, joilta nuoret löytävät omansa. Matemaatikko, kirjailija, psykologi, keksijä, käsityöläinen, urheilija, taiteilija, muusikko..

– Ei muhun sovi mikään, kuului sen verran monesta suusta, ettei Samppa voinut olla kuulematta kommentteja.

Zest-lähettiläs suoristi jo suoraa urheilijan ryhtiään ja vakuutti kuulonsa olevan hyvä.

– Joo voi olla, ettei teistä mikään noista hienoista teksteistä tunnu sopivan itselle, mutta tosiasiassa jokaisella on lahjoja johonkin. Niitä voi etsiä vaikka meidän Zest-sivujen testillä, mutta parhaiten ne löytää miettimällä omia harrastuksiaan ja sitä, missä on hyvä.

Epäonnistuminen tie voittoon

Salissa kymmenien nuorten edessä varmaan tyyliin elämäänsä esittelevä Samppa onnistui näyttämään, ettei esiintyminen suju ilman harjoittelua.

Samppa pani pyörimään video-otoksen, jossa hän itse 11-vuotiaana harjoitteli etukäteen koulussa pidettävää urheiluesitelmää. Änkytystä, huiskimista ja irvistelyä riitti kotivideon täydeltä, eikä tarinakaan kulkenut yhtä sujuvasti kuin nyt 14 vuotta myöhemmin.

– Kun pistää itselle tavoitteen, on ensin opeteltava pettymään. En usko, että kenenkään taidot riittävät heti tavoitteen saavuttamiseen. Jokainen pettymys käydään läpi ja katsotaan, mitä on vielä opittava. Sitä tietä sitten hiljalleen edetään kohti parempia suorituksia. Eteneminen vaatii kuitenkin ennakkosuunnitelmaa.

Lajuselle ennakkosuunnitelma merkitsi koko taustatiimin eli perheen muuttoa Lieksasta Jyväskylään urheilulukion ja parempien valmennusmahdollisuuksien ääreen.

Jokainen tarvitsee tiimin

Vaikka Samppa saavutti lajissaan maailman huipun, ei huippu ole ainoa tavoite.

– Kaikki eivät voi päästä huipulle. Elämässä on paljon muutakin tavoiteltavaa. Aina tavoitteisiin pääseminen vaatii kuitenkin muutakin kuin omaa työtä. Onnistumisessa on mukana omat vanhemmat, sisarukset, ystävät, sukulaiset ja iso joukko yhteistyökumppaneita, Lajunen muistuttaa.

Elämäntaitojen opettelu kuuluu jokapäiväiseen menestymiseen. Ei edes sinnikäs ja lahjakas hiihtäjä ja mäkihyppääjä ole välttynyt riitatilanteista oman isän kanssa, mutta niistäkin oli opittava pääsemään eteenpäin.

Lajunen itse yllättyi melkoisesti, kun testasi itsensä Zest-sivun lahjakkuustestissä.

– Minä olen lahjakkain sisäisen elämän ymmärtämisessä. Ennen testiä en edes tiennyt sellaisen osa-alueen olemassa olosta. En siis olekaan liikunnallisella alalla lahjakkain. (HäSa)

Menot