Uutiset

"Mä luulin ensin tätä kamppailulajiksi"

Hämeenlinnalaisnuoret innostuivat bridgestä ja voittivat sen Suomen mestaruuden.

Ensimmäinen mielikuva bridgestä on hienostopeli, jonka kiemurat aukeavat vain harvoille ja valituille. Toinen mielikuva bridgestä on myöhäiskeski-ikäinen, sikareja röyhyttävä miesjoukko läiskimässä kortteja tuippusuina. Se, että neljästä hämeenlinnalaisnuoresta koostunut bridgeporukka voitti bridgen Suomen mestaruuden, romuttaa kaikki mielikuvat.

– On yleinen harhaluulo, että bridge olisi joku hienostopeli. Kyllä tässä herrat ja duunarit istuvat ihan samassa pöydässä, 18-vuotias Juuso Fagerlund huomauttaa.

Juuso Fagerlund, Lauri Orkoneva, Miia Vesala ja Vesa Fagerlund voittivat viime viikon lauantaina Hangossa bridgen Suomen mestaruuden alle 50 mestaripisteen sarjassa. Sarjaan pääsevät kaikki, joilla on alle 50 mestaripistettä.

Kun peli päättyi hämeenlinnalaisnuorten voitoksi, hopeasija jäi kaivelemaan katkeraa vastustajajoukkuetta.

– Yksi sanoi, että nyt tekisi mieli vetää teitä kaikkia turpaan, 14-vuotias Vesa Fagerlund muistelee.

– Mutta se oli vain sen yhden mielipide, hänen isoveljensä korjaa.

Puoli vuotta opettelua

Nuoret innostuivat korttipelistä kolmisen vuotta sitten. He lähtivät alkeiskurssille tietämättä, mitä odottaa.

– Mä luulin ensin, että tämä on joku kamppailulaji. Yllätys oli aika suuri, Orkoneva myöntää.

Bridgeä ei opita yhdessä yössä. Orkoneva laskee, että yli kymmenessä tunnissa oppii peliä niin paljon, että pääsee joten kuten siihen mukaan.

– Mä olisin kyllä sanonut, että siihen menee puoli vuotta, Vesala huomauttaa.

– Jos kerran viikossa opiskelee ahkerasti puolen vuoden ajan, niin peli alkaa sujua, Juuso Fagerlund tuumaa.

Bridge on paripeli, mutta joukkueeseen kuuluu neljä pelaajaa. Ensiksi käydään läpi tarjouskierros, jossa selvitetään, kuinka monta tikkiä pelaaja voi saada kolmellatoista kortillaan. Sitten alkaa taitopeli, jossa parit kerävät mahdollisimman monta tikkiä. Lopullista tulosta verrataan toiseen joukkueeseen. Bridge vaatii siis melkoisen määrän pelaajia.

Marjapussikisa kirjaimellisesti kotiin

Nuoret haluavat kannustaa muitakin ikäisiään bridgen pariin. Hämeenlinnassa kokoontuu kerran viikossa B19-kerho, joka olisi innoissaan lisäjunioreista. Ennen Fagerlundeja, Vesalaa ja Orkonevaa kerhossa oli viimeksi nuoria kaksikymmentä vuotta sitten.

Bridgen pelaaaminen on sitä paitsi muodikasta, sillä viime olympialaisissa bridge lanseerattiin näytöslajina.

– Ja bridgekisoissa pääsee matkustelemaan ulkomaillekin, Vesala hymyilee.

Bridge ei ole ainoa korttipeli, josta porukalle on satanut kultaa ja kunniaa. Helsingissä järjestettiin vastikään Marjapussin SM-kisat. Toista kertaa miteltyjen kisojen voitto meni kirjaimellisesti kotiin. Juuso Fagerlund ja Miia Vesala ottivat ykkössijan, kun taas kakkos- ja kolmossijan korjasivat Vesalan sukulaiset.

– Tyhjensimme koko pöydän. Olimme jo alustavasti sopineet, että se kuka voittaa kisat, joutuu tarjoamaan kaikille jäätelöt. Niinpä me Juuson kanssa tarjosimme, Vesala hymyilee. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic