Uutiset

Maahan on iskemässä suurin avaruusmyrsky viiteen vuoteen

Suurin avaruusmyrsky viiteen vuoteen on iskemässä maahan. Myrsky saattaa haitata sähköverkkoja, satelliitteja, gps-laitteita sekä lentoja, asiantuntijat sanovat.
Myrskyn huipun odotetaan iskevän aikaisin tänään ja kestävän koko huomisen päivän ajan. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa varoitti, että myrsky saattaa häiritä joidenkin keskeisten satelliittien toimintaa.
Myrsky sai alkunsa sunnuntaina auringossa suurella purkauksella, joka lähetti aurinkotuulia ja plasmaa maan suuntaan.
Myrskyn ansiosta Keski-Aasiassa on tänään mahdollista nähdä revontulia pimeän laskeuduttua.

Revontulia ehkä eteläänkin

Auringon pinnalla sattui keskiviikkona alkuyön tunteina vahvoja avaruussään purkauksia. Ilmatieteen laitoksen mukaan revontulien näkemisen todennäköisyys on keskimääräistä korkeampi Keski- ja Etelä-Suomessakin.
Ilmatieteen laitos pystyy antamaan revontulista tarkempia ennusteita, kun satelliittimittaukset antavat tietoa purkauksiin liittyvien magneettisten pilvien ominaisuuksista. Niiden ennustettiin saapuvan Maan lähiavaruuteen torstaina illalla tai puolenyön tienoilla.
-Aiemman auringon aktiivisuuden seurauksena Maan magneettikenttä on kuitenkin jo keskiviikon alkuillasta häiriöisessä tilassa, joten tulevina öinä kannattaa jälleen tähyillä taivaalle. Vastaavanlaiset purkaukset ovat todennäköisiä myös tulevina kuukausina, mutta tummenevan illan tarjoama kontrasti revontulivalolle on katoamassa pikkuhiljaa kevätöiden lyhenemisen myötä, Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Kirsti Kauristie opastaa.
Auringon aktiivisuussykli kestää 11 vuotta. Tuoreen myrskyn vahvuisia myrskyjä esiintyy syklin aikana keskimäärin 25 kertaa.

(STT-AFP-TT)

Päivän lehti

20.1.2020