Uutiset

Maahanmuuton ongelmat ylikorostuvat

Suomessa on käyty voimakasta keskustelua maahanmuutosta, sen aiheuttamista kustannuksista ja muista ongelmista. Tunteita ovat kiihdyttäneet maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvat keskustelufoorumit ja tiukentuneet poliittiset kannanotot.

Perussuomalaisten kansanedustajasta Jussi Halla-ahosta on tullut kriittisen keskustelun johtava hahmo.

Maahanmuuttokriittinen keskustelu heijastuu jo laajasti yhteiskunnalliseen ilmapiiriin. Esimerkiksi koululaisten aineissa vihapuheiden vaikutukset näkyvät yhä selkeämmin. Monissa kirjoituksissa mahanmuuttajia arvioidaan hyvin vihamielisesti.

Perussuomalaisten nousu taas näkyy muissa puolueissa. Ainakin yksittäisten kansanedustajien kannat maahanmuuttoon ovat koventuneet.

Yhteiskunnallisista ongelmista pitää keskustella ja epäkohdat nostaa esiin. Samalla pitäisi suhteuttaa ongelmien koko ja kustannukset. Asiallista ja ihmisiä kunnioittavaa kieltä tulisi ainakin kansanedustajien viljellä.

Kunnioitusta eivät osoita ainakaan Halla-ahon luonnehdinnat pohjoismaisista sosiaalidemokraateista. Hän ei puheittensa mukaan tiedä heitä alhaisempia matelijoita ja että islam on hanurista.

Kuten perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini totesi, jokainen ihminen on arvokas ja elämää pitää kunnioittaa.

Kiivaassa keskustelussa on kokonaan unohdettu tuo asioiden suhteuttaminen. Syntyy helposti kuva, että pakolaisten ottaminen ja muu sosiaalinen maahanmuutto veisi Suomen perikatoon tai olisi ainakin merkittävä taloudellinen rasite.

Jos kustannuksia verrataan esimerkiksi nuorten syrjäytymisen ja masennuksen takia työelämän ulkopuolelle jäävien aiheuttamiin menetyksiin yhteiskunnalle, ollaan ihan eri mittaluokassa.

Puhutaan miljardeista. Maahanmuuton kulut jäävät murto-osaan.

Suuren mittaluokan ongelmia aiheutuu myös alkoholista. Alkoholihaittoihin kuolee 3 000 ihmistä vuodessa. Kun mukaan otetaan juopottelun takia menetetyt työpäivät, sairaalamaksut ja muut hoitokustannukset, nousee loppulasku huimaksi.

Miksi eivät perussuomalaiset ja heidän hengenheimolaisensa kanna huolta näistä ongelmista?

Jos kanta olisi maahanmuuttokriittisyyden tasoa, pitäisi vähintäänkin vaatia kieltolakia tai ainakin hyvin tiukkaa lainsäädäntöä ja koko sosiaaliturvan peripohjaista uudistamista.

Ehkä on kuitenkin niin, että vihaa on paljon helpompi lietsoa juuri maahanmuuttajia kohtaan. Näinhän on ollut maailman sivu. Saksassakin 1930-luvun laman syy vieritettiin juutalaisten niskoille.

Kun vihanpitoa lietsottiin systemaattisesti ja tunteihin vetoavasti, kansa tarttui syöttiin. Todellisten syiden pohdinta jäi. Terrorin ja joukkotuhon lietsonta otti täyden vallan.