Uutiset

Maahanmuutosta pian kaikki jo sanottu

Sosiaalidemokraatit avasivat politiikan syksyn ylistämällä oman maahanmuuttopolitiikkansa ylivertaisuutta ja mollaammalla kilpailevat puolueet, myös maan hallituksen maan rakoon. Puheenjohtaja Jutta Urpilaisen mukaan hallitus poukkoilee. Hallituksen synniksi hän lukee myös paniikinomaisen reagoinnin mediassa käytävään keskusteluun.

Erityisesti perussuomalaiset ovat muistuttaneet sosiaalidemokraattien sonnustautuneen lainavaatteisiin vaatiessaan, että tulijoiden on elettävä maassa maan tavalla. SDP:n mielestä muutolla täydennetään suomalaista työvoimaa, mutta ei korvata sitä. Kun puheenjohtaja Urpilainen viime keväänä toisti tunnetun hokeman puolueensa kantana, arveltiin demareiden siirtyneen perussuomalaisten linjoille.

Kotikutoisessa analyysissään demarit irvailevat vihreitä sinisilmäisyydestä. Ovet tulijoille pidetään kyllä auki, mutta silmät kiinni eli ei haluta nähdä asian nurjaa puolta lainkaan.

Kokoomusta demarit pitävät halpatyövoiman suosijana ja olevan pimeätä työvoimaa suosivien hämäräyritysten asialla. Samalla puolue yrittää murtaa myös suomalaista sopimusyhteiskuntaa ja työmarkkinajärjestelmää.

Keskustalla ei sosiaalidemokraattien mukaan ole minkäänlaista linjaa maahanmuuttoon, vaan se seuraa hiljaa sivusta. Totta onkin, etteivät tänne tulijat juurikaan uhkaa keskustan kannattajien työpaikkoja, mutta ei pääministeripuolue sentään voi vastuusta tyystin vetäytyäkään.

Sosiaalidemokraatit olivat pitkään, kahdeksan vuotta, johtava hallituspuolue Paavo Lipposen aikaan. Vielä keskustavetoisen Matti Vanhasen ykköshallituksessa SDP oli toinen päähallituspuolue. Oppositiossa se on ollut vasta kolmisen vuotta. Niinpä puolueen kädenjälki näkyy edelleen vahvana suomalaisessa maahanmuuttopolitiikassa. Se ei pääse vastuustaan mihinkään arvostelemalla muita puolueita.

Maahanmuuttopolitiikan uudistamistarpeesta puolueet ovat sangen yksituumaisia. Ensi vuoden huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen muodostettavan uuden hallituksen tehtävänä on päivittää Suomen linja työperäiseen muuttoon ja myös pakolaispolitiikkaan. Eduskuntavaalien tuloksen mukaisessa enemmistöhallituksessa ei yksikään puolue kykene monistamaan omaa ohjelmaansa koko hallituksen ohjelmaksi. Lopputulos on kompromissi, johon kaikki voivat sitoutua.

Puolueet ovat selvästi aktivoituneet ja terävöittäneet sanomaansa. Nähtäväksi jää, nouseeko maahanmuutto kevään eduskuntavaalien keskeiseksi asiaksi. Saattaa olla, että kaikki sanottava ehditään sanoa jo hyvissä ajoin ennen loppusuoraa eikä tämänhetkisestä eriseuraisuudesta tulekaan kantavaa teemaa.

Populismiin viehtyneille perussuomalaisille kiistely maahanmuutosta sopisi varmasti erittäin hyvin. Asialla olisi helppo pitää kenttää kuumana eikä tarvitsisi vaivautua miettimään monimutkaisia vastauksia verotuksen, kuntapolitiikan ja työllisyyden ongelmiin.