fbpx

Maahanmuutto rikastuttaa Suomea!

 

Maahanmuuttajien osuus Hämeenlinnan väestöstä on kasvanut 400:sta n. 2100 :een vuodesta 2001 vuoteen 2011. Kymmenen vuotta sitten Hämeenlinnassa asui n. 400 maahanmuuttajaa, minä myös olin yksi heistä. Tällä hetkellä tilaston mukaan maahanmuuttajia on Hämeenlinnassa n. 2100. 
 
Maahanmuutto alkaa näkyä myös täällä Hämeessä positiivisella tavalla, mm. katukuvassa, työpaikoilla, kouluissa ja urheilukentillä. Minulle on syntynyt se käsitys, että myönteisesti maahanmuuttajin suhtautuvien määrä on kasvanut viime aikoina. Ja miksi ei olisi, sillä onhan maahanmuutto rikastuttanut Suomea monella tavalla. 
 
Täällä on eräitä töitä, joihin on ollut vaikea saada työväkeä. Maahanmuuttajia löytyykin esimerkiksi hoitotyössä. Ravintola-alalle on tullut uusia yrittäjiä ja näin palvelu ja tuotteet ovat kansainvälistyneet. Parhaiten tämä kehitys näkyy tosin pääkaupunkiseudulla. 
Oikeastaan maahanmuuttajista puhuminen yhtenä ryhmänä on aika turhaa. 
 
Kiivaimmassa maahanmuuttokeskustelussa helposti unohdetaan, että maahanmuuttajien joukko on hyvin kirjava. Kun puhutaan työperäisestä maahanmuutosta, niin sen pitää perustua todelliseen työvoimapulaan. Aika ajoin on paljastunut, että tänne on muuttanut tai tullut töihin ihmisiä, joille maksetaan lakien vastaisesti liian alhaista palkkaa. Kyllä reilut ja oikeudenmukaiset työehdot ja -olot koskevat kaikkia täällä työtä tekeviä. 
 
Tilastot kertovat, että suuret ikäluokat vanhenevat ja ovat jo jäämässä eläkkeelle. Jo nyt tuntuu siltä, että Suomi olisi vaikeuksissa ilman tänne muuttaneiden lääkäreiden, hoitajien, siivoojain jne. työpanosta.
 
Miksi sitten Suomeen muuttaa ulkomailta väkeä? Syitä on varmasti monenlaisia, joukossa myös huonosti perusteltavia. Minut tänne Intiasta toi rakkaus. Yleensä muuton syy on paljon arkipäiväisempi. 
 
Eräissä maissa vuosikymmenestä toiseen jatkunut sota pakottaa harkitsemaan muuttoa turvallisempaan maahan. Pakolaiset ovat lähteneet kotimaastaan, kun heidän henkeään tai koskemattomuuttaan on uhattu. Tällaiselle turvapaikan hakijalle se on kansainvälisten sopimustenkin mukaan myönnettävä. Usein ilmenevien väärinkäytösten estämiseksi toivoisin EU-maiden pyrkivän sopimaan yhteisestä turvapaikkapolitiikasta. 
 
Sekin on jo Suomessa voitu panna merkille, että maahanmuuttajaväestöä ei pitäisi sijoittaa vain tietyille asuinalueille. Ongelmien ohella se hidastaa maahanmuuttajain integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan.
 
Se varmaan jo tunnustetaan, että työpaikka ja kielen oppiminen vaikuttavat vahvimmin tänne kotoutumiseen. Jos ja kun näissä tavoitteissa onnistutaan, on maahanmuutto rikkaus.
 
Alkuaikoina juuri Suomeen muutettuani minua rohkaisi suomalaiselta saatu hymy tai ystävällinen tervehdys. Meillä on nyt alkanut ihana ja pitkään odotettu kesä joten hymyillään toisillemme, hymy saa ihmisen näyttämään kauniilta. 
 

Menot