fbpx
Uutiset

Maahanmuuttovirasto seksuaaliohjeistuksesta: ”Nyt on kirkastunut ohjeistuksen tärkeys"

Tällä viikolla on tapahtunut jo kaksi vakavaa raiskausepäilyä, joissa uhrina on ollut 14-vuotias tyttö ja tekijäksi epäillään ulkomaalaistaustaista miestä.

Ainakin toisessa tapauksessa lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raiskauksesta epäillään todennäköisin syin turvapaikanhakijaa.

Maahanmuuttovirastosta korostetaan, että rikokset, joihin turvapaikanhakijoita on liitetty ovat äärettömän harmillisia, ja niiden tutkinnasta vastaa poliisi.

Virastosta sanotaan, että vastuu yksilön teoista on kuitenkin yksilöllä itsellään.

– Loppujen lopuksi jokaisella yksilöllä on vastuu teoistaan. Maahanmuuttovirasto ohjeistaa ja puuttuu niihin huolestuttaviin kehityskulkuihin, joita havaitsemme. Me emme voi kuitenkaan holhota joka ikistä turvapaikanhakijaa ympäri vuorokauden, toteaa Maahanmuuttoviraston tiedottaja Verna Leinonen.

Hänen mukaansa raiskausepäilyt osoittavat, että ohjeistamiselle on yhä tarvetta, vaikka seksuaalirikoksia käsitellään vastaanottokeskuksiin lähetettävissä infomateriaalissa.

– Mitä tulee Maahanmuuttoviraston turvapaikanhakijoille antamiin ohjeisiin, nyt ainakin meille kirkastuu se, että kaikenlainen ohjeistaminen on erittäin tärkeää. Tämä on tiedostettu totta kai etukäteen, mutta tätä jatketaan, toteaa Leinonen.

Jo ennen tämän viikon tapahtumia Maahanmuuttovirastossa on päätetty, että vastaanottokeskuksille tuotetaan lisää ohjemateriaalia ja vastaanottoyksiköiden johtajille on tulossa lisää turvallisuuskoulutusta, jossa tarkoituksena on käsitellä myös rikosten ja häiriöiden ennaltaehkäisyä.

 

Tällä hetkellä Maahanmuuttoviraston ja Väestöliiton seksuaalisesta väkivallasta kertova ohjeistuksen sisältö on tiivistetty neljään lauseeseen:

1. Toista ihmistä ei saa nimitellä, koskea, alistaa, pakottaa eikä käyttää seksuaalisesti hyväksi. Sopimattomia valokuvia tai muitakaan tallenteita ei saa levittää.

2. Seksuaalinen väkivalta on Suomessa vakava rikos.

3. Seksuaalinen väkivalta on rikos myös avioliitossa.

Vastaanottokeskuksen vastuulle jää, kuinka paljon siellä esimerkiksi seksuaalirikoksiin liittyviä teemoja käsitellään.

Keskustelu maahanmuuttajien tekemistä raiskauksista ryöpsähti maanantaina, kun poliisi kertoi Kempeleen raiskausepäilystä. 17-vuotiasta ulkomaalaistaustaista miestä epäillään törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Poliisi ei ole vahvistanut, että mies olisi turvapaikanhakija.

Perjantaina poliisi tiedotti tiistaina Raisiossa tapahtuneesta raiskausepäilystä. Varsinais-Suomen käräjäoikeus on vanginnut todennäköisin syin epäiltynä noin vuoden ajan turvapaikanhakijana olleen 19-vuotiaan miehen.

Menot