Uutiset

Maailma ei ole mustavalkoinen

Tästä aiheesta tuskin voi kirjoittaa niin, ettei joku ymmärrä tai tulkitse väärin. Olisi parempi olla kirjoittamatta, mutta vaikea on vaietakaan.

Mielestäni jokaisen raiskaajan vehje tulisi vääntää kestosolmuun rikosoikeudellisten seuraamuksien lisäksi kansallisuuteen, väriin, ikään ja kulttuuriin katsomatta.

Niin Lammin tapaus kuin kaikki epäillyt raiskaukset tulee tutkia perusteellisesti. Jos epäilty todetaan syylliseksi, hänet on tuomittava tekemästään rikoksesta. Ei siitä kuitenkaan tule tuomita muita kuin tekijä.

Viime päivinä kiivaasti käydyssä keskustelussa Lammin yhä epäselvästä tapauksesta on jo leimattu ainakin kaikki miespuoliset turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat.

Tulee mieleen ”en finne igen” -keskustelu, jota Ruotsissa käytiin 60- ja 70-luvuilla. Suurina maaltapaon ja maastamuuton vuosina kaikilla Ruotsiin muuttaneilla ei mennyt hyvin. Erityisesti Tukholmaan ja muihin suuriin kaupunkeihin pesiytyi suomalaisia juopporemmejä ja rikollisporukoita.

Kyllä harmitti, kun kaikki suomalaiset leimattiin muutamien maanmiesten törttöilyjen perusteella.

Syntyneessä keskustelussa on jo ehditty syyttää Hämeenlinnan päättäjiä. Logiikka on yksinkertainen. Jos Lammilla ei olisi vastaanottokeskusta, mitään pahaa ei tapahtuisi. Aika ristiriitaista, että tavalliset suomalaiset jakavat nyt tappouhkauksia kaikille, jotka etäisestikin ovat olleet tekemisissä vastaanottokeskuksen kanssa.

Maailma ei ole niin yksinkertainen kuin ns. maahanmuuttokriitikot antavat ymmärtää.

Voisimme syyttää Lammin epäillystä tapauksesta esimerkiksi Yhdysvaltojen presidenttejä, jotka aikoinaan ensin syytivät rahaa sekä Saddam Husseinille että Osama bin Ladenille, ja sitten ryhtyivät sotaan kumpaakin vastaan kasvattaen maailman pakolaisvirtoja toiseen potenssiin.

Voimme syyttää myös koko kansainvälistä yhteisöä, jota Somalian rauhoittaminen ei kiinnostanut silloin, kun se olisi vielä ollut mahdollista.

Suomen maahanmuuttopolitiikassa on varmasti korjattavaa, mutta nykyisessä maailmassa länsimaisen demokratian on mahdotonta sulkea rajojaan. Jokaisen on kannettava vastuunsa.

Turvapaikkahakemusten käsittelyä voidaan nopeuttaa. Tosin siihen tarvitaan rahaa. Toisaalta rahaa säästyy, jos hakemusten käsittely tapahtuu nopeasti. Silloin pantaisiin heti paluumatkalle ne, joilla ei ole oikeutta vakituiseen oleskeluun Suomessa.

Jos vielä kuntapäättäjillä olisi kokonaisnäkemystä ja avarakatseisuutta myöntää ns. kuntapaikkoja, oleskelulupaan oikeutetut pääsisivät nopeasti aloittamaan elämän osana suomalaista yhteiskuntaa.

Nyt he sen sijaan makoilevat kuukausikaupalla tyhjänpanttina odottelemassa vakituista asuinpaikkaa.

Epäilemättä tämä näkemys aiheuttaa taas täysilaidallisen kukkahattutäti-nimittelyä. Kannan henkisen kukkahattuni ylpeänä.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic