Uutiset

Maailma kutsuu kantahämäläistä kenkäsuunnittelua

Luovaa ja räväkkää, yksityisyrittämistä tai maahantuontia, listaavat kenkäalan ammattilaisiksi toista vuotta Wetterhoffilla opiskelevat Tuija-Riitta Varjo, Vilma Lahtinen ja Juho Rohila tulevaisuudensuunnitelmiaan.

-Unelmana ei välttämättä ole mummokenkien suunnitteleminen tehtaassa, he nauravat.

Kolmikolla on vielä reilut kaksi vuotta aikaa miettiä, mitä aikanaan työelämässä tekisivät. Siihen asti heillä on erinomainen tilaisuus vierittää koko mielikuvituksensa opinahjossa – ja vapaa-ajalla – syntyviin kenkiin.

-Viidessätoista vuodessa koulutuksessa on muuttunut muun muassa se, että opiskelijat tekevät nykyään paljon itsenäistä työtä, hymyilee Hämeen ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelman jalkineosaston vastaava Merianne Nebo.

-Nykyään tehdään paljon yhteistyötä jalkinevalmistajien kanssa. Emme enää täällä koulussa väitä tietävämme kaikkea, vaan tietoa haetaan muualtakin.

Parhaillaan Nebo avustaa jalkineosaston toisen vuosikurssin opiskelijoita näyttelyn pystyttämisessä. Koulun kenkiä, kuten Varjon, Lahtisen ja Rohilan taidonnäytteitä, on ensi viikon keskiviikosta elokuun loppuun esillä Tampereen Vapriikissa.

Vuodet muuttaneet opiskelijan roolia

Nebo on ollut viisitoista vuotta kirjaimellisesti suomalaisen jalkinealan koulutuksen ytimessä, sillä hän on ollut luotsaamassa Wetterhoffin popo-opinahjoa sen alusta saakka.

Hänen mukaansa toista samantasoista kengänvalmistuksen koulua ei Suomessa ole. Eikä oikeastaan kovin lähellä maan rajojen ulkopuolellakaan.

-Pohjoismaista Tanskassa on vastaavaa koulutusta, ja Kiinaan ja Japaniin ollaan perustamassa kouluja. Olemme erikoisuus, jota on kuluneiden 15 vuoden ajan alettu varta vasten kutsua esimerkiksi kansainvälisiin kilpailuihin ja näyttelyihin sekä messuille, Nebo listaa.

Vapriikkiin parhaillaan pystytettävään Fredrikan shoedelma -näyttelyyn Varjo, Lahtinen ja Rohila ovat valikoineet paitsi jalkineita, myös kuvia ja tekstejä menneiden vuosien projekteista ja kengänteon vaiheista. Tietokoneet ovat sauhunneet näyttelyvalmistelujen takia tammikuusta lähtien.

Opiskelijakolmikko pakkaa parhaillaan Tampereelle lähteviksi muiden muassa ”raumalaiseksi” tituleerattua pitsisomisteista avokasta, voimakkaansinistä, koristeellista saapasta,
nilkkaimellista miestenkenkää ja oranssia remmiluomusta. Kolme viimeksi mainittua ovat heidän omia tuotoksiaan.

Teollisuus ei kaihda erikoisiakaan ideoita

Tällä hetkellä jalkineosastolta valmistuvista suuren osan työllistää teollisuus. Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että suunnittelun kukkanen kuihtuisi koulusta lähtiessä.

-Monet opiskelijoista ovat jo kouluaikanaan rohkeita yrittäjiä. Esimerkiksi meiltä valmistunut Hanna Sarén on luonut voimakkaan oman merkin. Meillä on myös yritysten kanssa sellaisia yhteistyöprojekteja, joissa nimenomaan halutaan ideoiden lentävän, Merianne Nebo kertoo.

-Monia ideoita, kuten hauskoja printtejä, on tarpeen tullen myös mahdollista soveltaa teollisessa valmistuksessa, hän jatkaa.

Tuija-Riitta Varjo, Juho Rohila ja Vilma Lahtinen hakeutuivat kenkäalalle muun muassa sen kartoittamattomien mahdollisuuksien vuoksi.
-Vaatteissa lähes kaikki ideat on jo käytetty. Kengissä ei, Lahtinen sanoo.

Varjoa kiehtovat erityisesti selkeät linjat ja muunneltavuus. Lahtinen kiinnittää huomioita väreihin ja yksityiskohtiin ja Rohila haluaa, että kengässä on jokin juju.

-Vapaa-ajalla kyllä tulee kiinnitetyksi huomiota ihmisten kenkiin. Kauppojen kengistä näkee heti, vastaako hinta laatua, he nauravat.

Päivän lehti

22.1.2020