Uutiset

Maailma muuttuu, seurajohtamisenkin on muututtava

Voi olla, että HPK-naisten toiminnanjohtaja Ville Kalliomäki herättää tunteitya puolesta ja vastaan.

Yksi on kuitenkin varma. Kalliomäki on johtanut hämeenlinnalaista naisten lentopalloilun menestykseen. Hän on ollut Tarmo-Volleyn, Vanajan RC:n ja HPK-naisten puikoissa 18 vuoden ajan. Tulos on ollut ainutlaatuisen hyvä: 17 mitalia naisten pääsarjassa, joista yhdeksän kultaista.

Edellisen kerran huuhtoi naisten lentopallokultaa pienen tauon jälkeen viime keväänä. Tälläkin kaudella tahti on ollut kiitettävä: HPK johtaa Mestaruusliigaa, se on selvittänyt tiensä ensi viikonloppuna Elenia-areenassa pelattavaan Suomen cupin lopputurnaukseen ja keskiviikkona Kerho kamppailee CEV-cupissa pääsystä 16 parhaan joukkoon LP Saloa vastaan.

Kalliomäki vakuuttaa, ettei urheiluseuran johtaminen ole mitään rakettitiedettä.

– Se on kovaa työntekoa. Maailma muuttuu ja omia systeemejäkin on osattava tarpeen mukaan muuttaa. On oltava visioita ja rohkeutta tehdä asioita, hän sanoo.

Kalliomäen mukaan hyvä seuratunto vaatii myös vahvaa itsetuntoa.

– Epäonnistumisetkin on kestettävä hyväksyttävä. Virheitä saa tehdä. Niistä on kuitenkin opittava. Kahta kertaa ei samaa virhettä kannata tehdä.

HPK-naiset löysi lentopalloilussaan uuden suunnan 2009, kun se päätti kehittää valmennustaan.

– Palkkasimme silloin saksalaisen ammattivalmentajan Dirk Sauermannin. Halusimme koventaa harjoittelua ja vaatimustasoa. Emme ensin onnistuneet niin kuin olimme suunnitelleet. Haimme palikoita uudelleen kohdilleen, mutta ajatus ei muuttunut. Otimme esiin Italian kortin ja sillä mennään. Olemme mielestäni onnistuneet. Luca Chiappini on tehnyt meillä erinomaista työtä päävalmentajana. Tuskin olisimme päässeet takaisin voittamisen kulttuuriin ilman Chiappinin palkkaamista.

Kalliomäki sanoo, että menestyvän urheiluseuran johtaminen edellyttää tiukkuutta ja joskus on oltava jopa julma..

– Oikeat henkilöt on löydettävä oikeille paikoille. Yksin ei tätä työtä voi tehdä. On otettava vastaan apua ja tehtävä yhteistyötä kaikkien tahojen kanssa.

Kalliomäki on saanut nauttia monesta menestyksen hetkestä.

– Ensimmäinen mestaruus on tietysti aina se ensimmäinen. Parhaalta on tuntunut silti tämän uuden projektin onnistuminen italialaisessa valmennuksessa. Eniten nautin kuitenkin siitä, jos nuoret pelaajat kehittyvät meillä niin, että pääsevät pelaamaan ulkomaille todellisiin huippuseuroihin.

Tällä kaudella HPK:sta lähti yhdysvaltalainen Hillary Hurley Etelä-Korean liigaan. Kalliomäelle ei tullut mieleenkään estää pelaajan siirtoa – kun Hurley pääsi tienaamaan uransa parasta palkkaa ja HPK:kin sai siirrosta kompensaation.

Pettymyksiäkin on matkaan mahtunut.

– Eniten harmittaa kauden 2012–13 pelaaja- ja valmentajaruletti. Jäimme silloin ilman mitalia.

– Koko ajan on harmittanut, kun sarja ei ole kehittynyt. Myös liiton ja liigan toiminta ei ole ollut läheskään samalla tasolla kuin parhaiden suomalaisten seurojen, Kalliomäki sanoo. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

19.10.2020

Fingerpori

comic