Uutiset

Maailma on kamalan paha paikka

Suomalaisia on joka paikassa. Ja aina kun yksi suomalainen on maailmalla, ainakin kymmenen on huolissaan jossakin Espoossa tai Tohmajärvellä.

Hyökyaaltoa ei tullut pääsiäismaanantaina, mutta tapaninpäivän katastrofista on otettu opiksi niin Intian valtameren rannoilla kuin Suomessakin.

Lomakohteissa kansa lähti kiireemmän kaupalla rannoilta ylämaastoon päin.

Suomessa virkamiehet olivat rasvanneet koneistoaan: ulkoministeriö avasi pikapikaa päivystyspuhelimen, johon läheisistään huolestuneet ihmiset saattoivat soittaa. Jos omainen on hukassa, auttaa viranomainen.

Näin on uskottava, mutta kaikki tietävät, että hädän hetkellä ihminen on liian usein yksin.

Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä ehdottaa Suomeen luonnononnettomuuksien varoitusjärjestelmää.
Huoli on vakava ja tarkoitus hyvä.

Olisi kuitenkin hyvä muistaa pari pientä yksityiskohtaa tapaninpäivän murhenäytelmän jälkihoidossa.

Ei maailmasta voi tehdä suomalaisille turvallista paikkaa millään varoitusjärjestelmällä.

Ettei vain olisi tarkoitus saada aikaan vaikutelmaa, että kyllä kaikki on taas tehty… Ja mitäs sitten, kun sekään ei riitä?
Kenen päälle sitten likasanko kaatuu, jos ja kun sattuu jotakin sellaista, mistä kukaan ei varoittanutkaan?

Kaikki ei pysy kenenkään hallinnassa, ei ainakaan ulkoministeriön tai liikenne- ja viestintäministeriön.
Kuka osaa ja pystyy käsittelemään kaiken mahdollisen tai edes oleellisen tiedon, joka vaikuttaa maailmalla suomalaisten turvallisuuteen? Uskallan epäillä, että viranomaiset eivät edes toinen toisilleen saa tietoa liikkumaan sellaisella tavalla, että tiedolla olisi enää siinä vaiheessa mitään merkitystä, kun se saadaan tavallisen pulliaisen kännykkään asti jonnekin maailman ääriin.

Kännykkään? En ainakaan minä pidä kännykkää päällä, jos olen lomalla Hangossa asti tai haluan olla muuten rauhassa. Luulen, että lomallaan aika moni haluaa tietää mahdollisimman vähän.

Joskus kulkijaa on paikallaan varoittaa: ”yleinen tie päättyy, liikkuminen omalla vastuulla”.

Kenen vastuulla täällä maailmassa olemme ja elämme, jos emme omallamme?

Maailma on kamalan paha paikka. Maa järkkyy, tulivuoret purkautuvat, junat ajavat kiskoilta, busseja syöksyy rotkoihin ja myrkkykaasupilvet leviävät alati räjähtävistä kemikaalitehtaista.

Vahinkojen ja luonnonmullistusten lisäksi sattuu paljon ihmisen itse aiheuttamia kamaluuksia, sotia, pienempiä kahakoita, pommi-iskuja, ryöstöjä ja päällekarkauksia.

Pitääkö sinne kaiken keskelle mennä?

Parasta olisi, jos väki osaisi ihan itse loma- tai muuta matkaa suunnitellessaan käyttää järkeään ja välttää ilmeisiä vaarallisia paikkoja.

On peräti muotia hakea mitä kummallisimpia extreme-kokemuksia. Väki nauttii tavattomasti, kun pääsee roikkumaan narun jatkona pää alaspäin. Vaaran tuntu kiehtoo.

Joku ehkä saisi päähänsä mennä juuri niihin paikkoihin, joista viranomaiset ovat nimenomaisesti varoittaneet. Kuka estäisi? Ihmisten liikkumisen pitää olla vapaata.

rauno.lahti@hameensanomat.fi