fbpx
Uutiset

Maailmalla tunnettu kiinalainen näyttelijätär kadoksissa jo kolme kuukautta.

Kiinan hallinnon pelätään vanginneen hänet veronkierrosta epäiltynä.
Kiinalainen näyttelijätär Fan Bingbing kuvattuna Lumotut-elokuvan ensi-illassa Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa 2017.

Kiinalainen näyttelijätär Fan Bingbing on maailmalla tunnettu rooleistaan X-Men– ja Iron Man-elokuvissa. Hänen kauniilla kasvoillaan myydään luksustuotteita, Time-lehti nimesi hänet Kiinan tunnetuimmaksi näyttelijättäreksi vuonna 2015.

Hän katosi kesäkuussa sen jälkeen, kun hän oli kertonut sosiaalisessa mediassa vierailevansa tiibetiläisessä lastensairaalassa.

Nyt Fanin, 36, epäillään joutuneen viranomaisten haaviin epäiltynä veronkierrosta.

Vihje hänen kohtalostaan saatiin 6. syyskuuta kun valtiollinen Arvopaperit-lehti kirjoitti hänen olevan “valvonnassa ja oikeuden päätöstä odottamassa”. Myöhemmin artikkeli hävisi lehden verkkosivuilta.

“Älä ylitä punaista linjaa”

Kiinan hallinto on ollut hiljaa Fanista eikä häntä vastaan ole nostettu virallisia syytteitä. Kiinan julkisuuden henkilöt ovat kuitenkin saaneet tottua siihen, että heidän ei tule astua hallinnon varpaille.

– Jos olet miljonääri, siitä voi nauttia tiettyyn pisteeseen saakka, mutta sinun on oltava hyvin, hyvin varovainen että et ylitä minkäänlaista punaista linjaa ja joudu Kiinan kommunistipuolueen epäsuosioon, sanoin australialainen kyberanalyytikko Fergus Ryan uutiskanava CNN:lle.

Vuonna 2011 maan kuuluisin kuvataiteilija Ai Weiwei pidätettiin lähes kolmeksi kuukaudeksi ilman että hänen olinpaikastaan oli tietoa. Hänet myöhemmin vapautettiin kun hän oli allekirjoittanut tunnustuksen, joka liittyi veronkiertoon.

Yin-yang-sopimukset

Fanin ongelmat alkoivat viime toukokuussa, kun sosiaalisessa mediassa julkaistiin tietoja hänen elokuvasopimuksistaan.

Global Times -lehden mukaan hänellä oli kaksi erilaista sopimusta, toinen verottajalle tarkoitettu, jonka mukaan hänelle oli maksettu 10 miljoonaa yuania (1,25 milj.e), toinen erillinen, yksityinen sopimus, jonka mukaan hän sai noin 50 miljoonaa yuania (6,24 milj.e).

Kiinassa tämä käytäntö tunnetaan nimellä “yin-yang-sopimukset”. Ensimmäinen pienempi sopimus on tarkoitettu viranomaisille, jälkimmäistä pidetään verottomana tulona.

Fanin asioidenhoitaja kiisti kiivaasti yksityisen sopimuksen olemassaolon, mutta näyttelijätärtä ei ole näkynyt kiistan jälkeen.

Forbesin listalla Kiinan rikkaimmista julkisuuden henkilöistään hän on kovatuloisin 300 miljoonan yuanin (37,5 milj.e) vuosituloilla.

Valtiollinen yliopisto julkaisi tässä kuussa virallisessa mediassa kiertäneen raportin kiinalaisista tähdistä. Heidät rankattiin sen mukaan, millainen heidän sosiaalinen vastuuntuntonsa ja moraalinen käytöksensä oli.

Fan sijoittui listan viimeiseksi.

Menot