fbpx
Uutiset

Maailman johtajat tuomitsevat Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan perusteettomana – G7 ja Nato järjestävät hätäkokouksen

Muun muassa Yhdysvaltain presidentti ja EU-johtajat ovat vakuuttaneet saattavansa Venäjän vastuuseen.
Maailman johtajista myös Britannian pääministeri Boris Johnson ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz tuomitsevat Venäjän hyökkäyksen Ukrainaa vastaan.
Maailman johtajista myös Britannian pääministeri Boris Johnson ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz tuomitsevat Venäjän hyökkäyksen Ukrainaa vastaan. Lehtikuva/AFP

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel tuomitsevat Venäjän perusteettoman hyökkäyksen Ukrainaa vastaan.

Kaikki kolme EU-johtajaa julkaisivat samansisältöisen tviitin, jossa he vakuuttavat EU:n asettavan Venäjän vastuuseen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti Suomen aikaa varhain aamusta Venäjän järjestävän sotilasoperaation Ukrainassa. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban mukaan Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan ja rauhanomaiset ukrainalaiskaupungit ovat joutuneet iskujen kohteeksi.

Venäjä tunnusti maanantaina Itä-Ukrainan separatistialueet ja kertoi määräävänsä niille sotilaita. Venäläisjoukkojen määrä Ukrainan ympärillä on lisääntynyt alituiseen.

YK:n Guterres vetoaa Putiniin: “Ihmisyyden nimissä”

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on vedonnut suoraan Putiniin, jotta tämä “ihmisyyden nimissä” vetäisi joukkonsa pois Ukrainasta.

Guterres puhui YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa, joka pidettiin samaan aikaan kun Putin ilmoitti Venäjän aloittavan sotilasoperaation Ukrainassa.

Tunteellisessa puheessaan Guterres kutsui päivää hänen surullisimmakseen YK:n johdossa.

–  Konfliktin on loputtava nyt, hän painotti.

Venäjän aggressiota on jo viikkojen ajan pyritty estämään diplomatian keinoin niin YK:ssa kuin muuallakin. Yhdysvallat on ilmoittanut esittävänsä turvallisuusneuvostossa Venäjän aggression tuomitsevaa päätöslauselmaa torstaina, ja äänestys olisi todennäköisesti perjantaina.

“Sotarikollisille ei ole kiirastulta”

Kokouksen jälkeen Guterres sanoi toimittajille, että täysimittainen sota aiheuttaisi valtavia inhimillisiä kustannuksia sekä murskaavia talousvaikutuksia, jotka tuntuisivat koko maailmassa.

–  Minulle on selvää, ettei tässä sodassa ole mitään järkeä. Jos se ei lopu, se aiheuttaa sellaista kärsimystä, jota Euroopassa ei ole koettu sitten ainakaan Balkanin kriisin, hän huomautti.

Hätäkokouksessa kuultiin erityisen painokasta keskustelua Ukrainan ja Venäjän YK-lähettiläiden välillä.

–  Sotarikollisille ei ole kiirastulta. He menevät suoraan helvettiin, lähettiläs, Ukrainan Serhii Kyslytsja sanoi Venäjän Vasili Nebenzjalle.
Nebenzja vastasi, ettei Venäjän aggressio ole kohdistettu Ukrainan kansaan vaan “Kiovassa vallassa olevaan junttaan”.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Biden painottaa, että Venäjä on yksin vastuussa hyökkäyksen aiheuttamasta kuolemasta ja tuhosta.
Biden painottaa, että Venäjä on yksin vastuussa hyökkäyksen aiheuttamasta kuolemasta ja tuhosta. Lehtikuva/ / AFP / BRENDAN SMIALOWSKI

Biden on keskustellut Zelenskyin kanssa

Venäjän toimet tuominnut Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo Putinin tehneen “provosoimattoman ja perusteettoman” hyökkäyksen Ukrainaan.

Bidenin lausunto julkaistiin pian Putinin ilmoituksen jälkeen.

Valkoinen talo kertoi myöhemmin, että Biden on keskustellut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa Venäjän aloitettua hyökkäyksen Ukrainaa vastaan.

Bidenin kerrotaan luvanneen tukea ja apua Ukrainalle.

Vladimir Putin väitti omassa puheessaan, että operaation seurauksena aiheutuva mahdollinen verenvuodatus olisi Ukrainan asevoimien vastuulla. Biden kuitenkin painottaa, että Venäjä on yksin vastuussa hyökkäyksen aiheuttamasta kuolemasta ja tuhosta.

–  Maailma asettaa Venäjän vastuuseen, Biden sanoo.

Biden kertoo tapaavansa G7-maiden johtajat pian ja puhuvansa tämän jälkeen yhdysvaltalaisille Venäjälle aiheutuvista lisäseurauksista.

Myös Britannian ja Saksan johtajat tuomitsevat kovin sanoin

Maailman johtajista myös Britannian pääministeri Boris Johnson ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz tuomitsevat Venäjän hyökkäyksen Ukrainaa vastaan.

Johnsonin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin “on valinnut verenvuodatuksen ja tuhon tien aloittamalla tämän provosoimattoman hyökkäyksen”. Johnson kertoo myös puhuneensa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Scholz kutsuu Venäjän sotilaallista operaatiota Ukrainassa räikeäksi kansainvälisen oikeuden rikkomiseksi.

Natolla hätäkokous myöhemmin tänään

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tuomitsi niin ikään Venäjän hyökkäyksen Ukrainaa vastaan ja kuvaili sitä perusteettomaksi ja edesvastuuttomaksi.

Stoltenberg sanoo lausunnossaan hyökkäyksen olevan vakava kansainvälisen oikeuden rikkomus ja vakava uhka euroatlanttiselle turvallisuudelle.

Pääsihteeri vaatii Venäjää lopettamaan välittömästi sotilaalliset toimensa ja kunnioittamaan Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

Naton suurlähettiläät pitävät uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan hätäkokouksen myöhemmin tänään.

YK:n pääsihteeri pyysi hetkeä aiemmin estämään hyökkäyksen

Putin ilmoitti sotilasoperaatiosta televisioidussa puheessa, joka esitettiin samaan aikaan, kun YK:n turvallisuusneuvosto pitää omaa hätäkokoustaan Ukrainan tilanteesta.

Kokouksessa YK:n pääsihteeri Antonio Guterrez vetosi Putiniin, että tämä estäisi joukkojaan hyökkäämästä Ukrainaan.

Viron presidentti rauhoittelee virolaisia

Reaktioita on aamun valjettua alkanut tulla eri puolilta maailmaa. Esimerkiksi Viron presidentti Alan Karis julkaisi lausunnon, jossa hän sanoo presidentti Putinin “jälleen valinneen sodan polun”. Hän kutsui Venäjän johdon “absurdeja tekosyitä” hyökätä Ukrainaan valheellisiksi, perusteettomiksi ja rikollisiksi.

Karis huomautti tekosyiden olevan keksittyjä, jotta Putin voi oikeuttaa aggression sellaista maata vastaan, joka ei ole koskaan uhannut Venäjää. Näin Neuvostoliittokin hänen mukaansa toimi muun muassa hyökätessään Suomeen vuonna 1939.

Lisäksi Karis kertoi ymmärtävänsä virolaisia, jotka pohtivat, voisiko vastaavaa käydä Virossa. Vastaus on hänen mukaansa ei, koska Viro kuuluu Natoon ja EU:hun ja sillä on “vahvoja ja yhtenäisiä liittolaisia”.

Italian pääministeri Mario Draghi sanoi lausunnossaan maan hallituksen tuomitsevan hyökkäyksen ja Italian olevan ukrainalaisten tukena “tällä dramaattisella hetkellä”. Hän kertoi Italian tekevän töitä eurooppalaisten ja Nato-kumppaneiden kanssa, jotta Venäjän toimiin voidaan vastata yhtenäisesti ja määrätietoisesti.

Puolan pääministeri penää kovia pakotteita

Kanadan pääministeri Justin Trudeau kertoo Bidenin tavoin osallistuvansa G7-ryhmän kokoukseen. Hän muistuttaa lausunnossaan, että luvassa on uusia pakotteita jo aiemmin julkistettujen lisäksi.

–  Nämä piittaamattomat ja vaaralliset toimet eivät jää rankaisematta, hän sanoo.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki kirjoittaa Twitterissä, että Venäjän toimiin Ukrainassa on vastattava välittömästi.

–  Euroopan ja vapaan maailman on pysäytettävä Putin, hän sanoo.

Morawiecki penää myös “kovimpia mahdollisia pakotteita” ja painottaa, että tuen Ukrainalle on oltava aitoa.

Pääset päivittyvään uutislistaukseen Ukrainasta tästä linkistä.

Asiasanat

Menot