Uutiset

Maailman mahtavin paraati

Aurinko ei ole vielä noussut Yehoram-vuoren huippujen takaa, mutta monisatapäinen yleisö odottaa jo sen karuilla rinteillä malttamattomana näytöksen alkua. Innokkaimmat ovat yöpyneet teltoissa varmistaakseen eturivin paikan.

Pieni parkkialue on tupaten täynnä ja tasanteelle rahdattuihin vessoihin on pitkät jonot. Vieri vieressä on kymmenittäin aukilevitettyjä jalustoja, joille viritetyt kaukoputket sojottavat eteläiselle taivaalle. Tunnelma on kuin isoilla festivaaleilla.

Juuri siitä onkin kysymys – maailman kenties mahtavimmasta paraatista, jonka pääosassa ovat Afrikasta palaavat sadatmiljoonat muuttolinnut. Niiden matkanteon seuraamiseen Israelin eteläkärjessä Akabanlahden rannalla sijaitseva Eilat ympäristöineen on vertaansa vailla.

Yli miljoona petolintua

– Joka kevät Eilat houkuttelee tuhansittain lintuturisteja. Pääosa heistä tulee Britanniasta, Hollannista ja Saksasta sekä Pohjois-Euroopan maista, kertoo Eilatin kansainvälisen lintujen tutkimus- ja rengastuskeskuksen johtaja, tohtori Reuven Yossef.

– Monet turistit tulevat nimenomaan petolintujen ja muiden suurten päivämuuttajien takia. Niiden ohimarssi onkin erityisen vaikuttava, sillä tätä kautta muuttaa keväisin jopa yli miljoona petolintua. Päiväsummat voivat parhaimmillaan nousta kymmeniintuhansiin yksilöihin, Yossef kehuu.

Hänen mukaansa Eilatin ylivertaisuus on helppo selittää maantieteellä. Koska monet linnut eivät muuttomatkallaan mielellään ylitä laajoja merialueita, on niillä Afrikasta tullessaan kolme vaihtoehtoa.

Ruostekurkkusirkku tulee tutuksi.

– Ne voivat kiertää Välimeren lännestä tai idästä. Kolmas vaihtoehto on ylittää meri keskeltä kohti Italian eteläkärkeä.

– Gibraltarin kautta kulkee myös voimakas muuttovirta, mutta täällä se on kymmenkertainen. Eilat sijaitsee suppilossa, jonka läpi vyöryy sekä Eurooppaan että Aasiaan jatkuva muuttovirta, Yossef jatkaa.

Arokotkat vähentyneet

Ensimmäiset hiiri- ja tuulihaukat alkavat liukua näkyviin Yossefin jatkaessa vuolasta esitelmäänsä. Pian niitä on ilmassa useita ja joukossa on jokin isompikin laji.

– Arokotka! Yossef toteaa tyynesti tuhansien arokotkien tuomalla varmuudella. Tähän hän ei tarvitse edes kiikaria, vaan pelkkä vilkaisu taivaalle riittää.

– Muuttavien arokotkien määrä on viime vuosina vähentynyt selvästi ja nykyisin nähdään entistä vähemmän nuoria yksilöitä. Kun parhaana keväänä arokotkia on laskettu 40¿000 yksilöä, niin vuonna 2000 määrä oli enää 8¿000. Syyksi on arveltu mm. Tshernobyliä ja ilmastonmuutosta, Yossef selvittää.

Hänen mukaansa petolintuja ei kuitenkaan metsästetä Israelissa. Sen sijaan naapurimaissa Egyptissä, Libanonissa, Syyriassa ja Saudi-Arabiassa kaikki lentävä voi joutua maalitauluksi.

Ensimmäinen huoltoasema

Tohtori Yossefin mukaan Eilatilla on tärkeä merkitys muuttolinnuille myös siksi, että parikin vuorokautta kestävän Saharan ylityksen jälkeen se on ensimmäinen mahdollinen levähdys- ja tankkauspaikka. Tätä varten hän on perustanut erityisen 64 hehtaarin suojelualueen loistohotellien takapihalle.

Tohtori Reuven Yossef on muuttanut Eilatin entisen kaatopaikan lintujen suojelualueeksi.

– Tämä alue on entinen kaatopaikka, eikä kukaan ollut kiinnostunut siitä, kun hankin sen itselleni vuonna 1993. Sen jälkeen alueelle on kaivettu lampia vesilinnuille ja kahlaajille sekä istutettu satoja puita ja pensaita, jotka ovat tärkeitä ravintokasveja lukuisille varpuslinnuille.

Keitaalla lepäilee nytkin useita kahlaajia, kuten pitkäjalkoja, kynsihyyppiä, valkovikloja ja liroja. Pensaikoissa pyrähtelee ruostekurkkusirkkuja, mustakurkku- ja hernekerttuja, palmukyyhkyjä, viiriäisiä… Sääksikin tekee kierroksen lammen yllä, mutta jatkaa matkaansa, kenties kohti Suomea.

– Osa alueesta on varattu tutkimus- ja rengastustoimintaan, mutta osa on yleisölle avoin. Meillä käy vuosittain jopa 100¿000 vierasta, joista huomattava osa on israelilaisia koululaisryhmiä. Myös ulkomaalaisia käy useita tuhansia vuodessa, Yossef kertoo.

Hän on kuitenkin huolissaan keitaan tulevaisuudesta, sillä uhkana on Eilatin kaupungin laajentuminen.

– Nyt tätä himoitaan uusien hotellien ja lentokentän laajennuksen tarpeisiin. Sen vuoksi meillä on vuosien varrella tehty monenlaista ilkivaltaa tuhoamalla rakennuksia, aitoja ja portteja. Muuttolintujen suojelu vaatii veronsa, mutta se on vaivan arvoista, tohtori Yossef sanoo. (HäSa)

Vain terveet linnut muuttavat

Eilatin suojelualueen yhteydessä on koko Lähi-idän ainoa pitkään toiminut rengastusasema. Siellä saa renkaan koipeensa 15 000-20 000 lintua vuodessa. Määrä on runsas puolet Israelin vuotuisesta rengastussummasta.

Päivittäin jopa satoja yksilöitä käsittelevät rengastajat eivät ole lainkaan huolissaan lintuinfluenssan vuoksi.

– Israelissa ei tautia ole ainakaan toistaiseksi tavattu. Muuttolinnut tuskin levittävät virusta, sillä sairastuneet yksilöt eivät jaksa lähteä raskaalle muuttomatkalle, vaan menehtyvät nopeasti, sanoo lintuopas ja rengastaja Noam Weiss.

Rengastusasemalla on useita suuria verkkorysiä, jotka koetaan monta kertaa päivässä.

– Suurin osa pyydyksiin jäävistä linnuista on varpuslintuja kuten kerttuja, sirkkuja, västäräkkejä, peippoja, kirvisiä ja pääskyjä. Tähän aikaan eräs yleisimmistä lajeista on Suomessakin tuttu hernekerttu, mutta joukossa on usein harvinaisempiakin lintuja, Noam Weiss kertoo tutkiessaan komeaa mustakurkkukerttukoirasta.

Töyhtökiuru viihtyy karussa ympäristössä.

Weissin mukaan aseman rengastajat ovat vapaaehtoisia eri puolilta Eurooppaa ja Aasiaa, toisinaan myös Suomesta.

Petolintuja hoidossa

Asemalla on lisäksi hoitola loukkaantuneina löydettyjä lintuja varten. Niiden hoitamisessa avustaa kolme vapaaehtoista asiantuntijaa. Nyt häkeissä on öljyntahrimana löydetty arokotka sekä ilmeisesti lankoihin törmänneet mehiläis- ja hiirihaukka.

– Ainakin mehiläishaukka saataneen kuntoon siten, että se voidaan vapauttaa toukokuussa, kun sen lajitoverien päämuutto alkaa, Weiss uskoo.

Kerran elämässä

Sanotaan, ettei merta edemmäksi kannata lähteä kalaan.

Lintuja voi toki tarkkailla vaikka keittiön ikkunasta, mutta jos kerran elämässä haluaa jotakin ennenkokematonta, on keväinen Israel oiva vaihtoehto. Poliittisesta epävakaudesta huolimatta ainakin maan eteläosaa pidetään edelleen turvallisena.

Lajirunsaus Israelissa on hämmästyttävä ja yksilömäärät hengästyttäviä.

Toinen toistaan erikoisempia ja värikkäämpiä lajeja löytää helposti niin kaupungeista kuin rannoilta, pelloilta, palmumetsistä tai aavikoltakin: haikaroita, flamingoja, sorsia, kotkia, haukkoja, kahlaajia, lokkeja, säihkylintuja sekä lukemattomia varpuslintuja. Bulbuleihin voi törmätä kaikkialla, jopa loistohotellin ruokasalissa.

Yksilömäärät voivat joskus olla todella suuria. Pohjois-Israelissa kohdalle osui huikea näky, kun Tiberiaksen kaupungin ylitti mammuttimainen 13 000 yksilön kattohaikaraparvi.

Petolintumäärät ovat myös vaikuttavia. Yhdessä termiikissä eli nousevassa ilmavirtauksessa saattaa pyöriä toistasataa petolintua ja niitä seuratessa voi selän takaa livahtaa pari suurempaa parvea ohi. Kaikkea ei yksinkertaisesti ehdi nähdä.

Ei ihme, että moni lintuturisti palaa yhä uudelleen.

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic