Uutiset

Maailman parhaat pelaavat salibandyä Elenia-areenassa

Maailman parasta salibandyä on tarjolla Hämeenlinnassa viikonloppuna.

Suomen, Ruotsin, Sveitsin ja Tshekin maajoukkueet pelaavat perjantaista sunnuntaihin EFT-turnauksen Elenia-areenassa. Salibandyn kärkikvartetti viimeistelee samalla virettään Göteborgissa Ruotsissa 6.–14. joulukuuta pelattaviin MM-kisoihin.

Myös 19-vuotiaiden poikien maajoukkueet pelaavat oman EFT-turnauksensa Elenia-areenassa. Suomen nuorten joukkueessa on nähtävissä myös hämeenlinnalaista osaamista, sillä maajoukkueeseen on valittu Steelersistä Ville Lastikka ja Julius Aaltonen sekä Lammin Salibandystä Miikka Pentikäinen ja Rasmus Kainulainen.

Suomen miesten MM-joukkue julkistetaan 13. marraskuuta, joten Hämeenlinna on viimeisin ja ehkä myös paras paikka antaa maajoukkuevalmentajille näyttöjä. Maajoukkueen valmentajat Petri Kettunen, Juha Jäntti, Mika Ahonen ja Akseli Ahtiainen ovat valinneet viikonlopun turnaukseen nimekkään joukkueen. Sen helmenä häärää Suomelle ensimmäisen MM-kullan (vuonna 2008) pedanneen ketjun Tero Tiitu, 32, Mika Kohonen, 37, ja Rickie Hyvärinen, 34. Mestaruushan sai sinettinsä Tiitun jatkoajan maalilla, johon Hyvärinen antoi namupassin, ja koko tilanteen avasi Kohonen.

Kolmikko pelaa tätä nykyä Ruotsin pääsarjassa – Tiitu Falunissa ja sekä Kohonen että Hyvärinen Storvretassa.

– Teemme Hämeenlinnan turnauksessa viimeisiä tsekkauksia MM-joukkueeseen. Halusimme nähdä muun muassa Mikael Laxin kunnon. Hän on toipunut leikkauksesta ja tehnyt valtavasti töitä päästäkseen huippukuntoon. Kasper Pfitznerillä meni Finnkampen mönkään, kun hän sairastui kesken turnauksen. Hänellekin halusimme antaa näyttöpaikan, kertoo Jäntti, joka on myös Salibandyliiton pelaajakoordinaattori.

Ruotsi suosikki

Ruotsi on salibandyssä hallitseva maailmanmestari ja Jäntti pitää sitä myös viikonlopun turnauksessa lievänä suosikkina.

– Ruotsilla on kuitenkin kolme kovaa haastajaa. Niistä jokaisella on mahdollisuus voittaa tämä turnaus.

Jäntin mukaan joka joukkue tulee Hämeenlinnaan lähes tulevilla MM-miehistöillään. Ruotsin joukkueesta hän nostaa esiin maailman parhaaksi pelaajaksikin valitun Rasmus Enströmin ja viime MM-kisojen parhaan pelaajan Kim Nilssonin.

Kova ruotsalaispelaaja on myös nuori Alexander Rudd, joka Jäntin mukaan kohtaa Elenia-areenassa esikuvansa Mika Kohonen. Sekä Rudd että Kohonen pelaavat numerolla 29. Myös Alexander Galante Carlströmiä kannattaa seurata sillä silmällä.

Suomi kukisti Ruotsin keväällä ja Tshekki oli ykkönen kevään EFT-turnauksessa. Myös Petteri Nykyn valmentama Sveitsin joukkue on laadukas.

Nuorta voimaa

Suomen EFT-joukkue on oiva sekoitus nuorta voimaa ja kokemusta. SSV:n hyökkääjä Miko Kailiala, 21, kuuluu maajoukkueen nuoreen kaartiin.

– Kaksi ja puoli vuotta sitten tulin korvaamaan maajoukkueeseen Mika Moilasta. Sen turnauksen jälkeen ajattelin, että tänne minä haluan. Maajoukkue on ollut siitä lähtien tavoitteenani. Nyt annamme viimeiset näytöt MM-valinnoille ja toivottavasti ne ovat riittävän hyvät, TPS:n kasvatti Kailiala kertoo.

Jäntti sanoo, että fyysisestikin koviin kansainvälisiin otteluihin Suomi on valmistautunut jo kesän maajoukkueleireillä.

– Pyrimme tuomaan kesäleireillä kovuutta pelaamiseen. Olin itse tuomarina leiriotteluissa ja voin sanoa, että linjani oli salliva, Jäntti naurahtaa.

Kailialan mielestä kansainvälisissä otteluissa saa pelata kovempaa kuin kotimaan liigassa.

– Mielestäni liigassa pitäisi saada pelata kovempaa. Se valmistaisi pelaajia paremmin kansainvälisiin otteluihin.

Huippu-urheiluna salibandy on mennyt vauhdikkaasti eteenpäin. Kansainvälisten pelien nykyisen kovaa tempoa ja fyysisyyttä ei ole Hämeenlinnassa ennen nähty.

– Pelaajan on pakko olla vahva, nopea ja päästäkin pitäisi jotain löytyä, jotta niissä peleissä pystyy hyvin pelaamaan, Kailiala sanoo.

Steelersille iso urakka

Hämeenlinnalainen Steelers vastaa viikonlopun turnauksen käytännön järjestelyistä yhdessä liiton kanssa.

– Pari kuukautta saimme tietää, että tällainen turnaus on mahdollista järjestää Elenia-areenassa. Ei meidän tarvinnut edes miettiä, alammeko toteuttamaan sitä. Pyrimme yhdessä liiton kanssa tekemään turnauksesta niin hienon tapahtuman kuin mahdollista, vakuuttaa Steelersin toiminnanjohtaja Hannu Lehtinen.

Turnauksen järjestäminen on seuraorganisaatiolle kova ponnistus. Lehtisen mukaan talkoissa on viikonloppuna mukana noin 150 vapaaehtoista.

– On ollut hieno nähdä, että seurasta löytyy ihmisiä, jotka haluavat tulla auttamaan turnausjärjestelyissä, Lehtinen kehuu. (HäSa)

Asiasanat