Uutiset

Maailman suurin terroristi?

11.9.2001 maailma vapisi. Maailman mahtavin valtio joutui terroristi-iskujen kohteeksi ja tuhansia viattomia ihmisiä kuoli. Minulla oli ristiriitainen olo katsoessani New Yorkin kaksoistornien romahtamista suorana lähetyksenä silmieni edessä. Jossakin takaraivossani jyskytti häpeilemättömästi pirullinen ajatus: ”Nyt amerikkalaiset saivat sen mitä ansaitsivatkin”. Ja minua hävetti.

En voinut itselleni mitään: minusta presidentti George W. Bush oli itse suurin syyllinen terrosristi-iskuihin varomattomilla lausunnoillaan. Mielessä väikkyi ilkeästi myös ajatus siitä, kuinka helposti kaikki oli käynyt. Tarvittiin vain muutama lentokone, joilla tornit katkaistiin ja Yhdysvalloissa otettuja lentotunteja.

Heti iskujen jälkeen alkoi suurin terroristien metsästys, mitä maailmassa oli siihen mennessä nähty. Bush lupasi savustaa Al Qaidan terroristit ulos koloistaan. Ja Jumala siunaisi Amerikan Yhdysvaltoja.

Osama bin Ladenista tuli hetkessä maailman etsityin mies sitten Josef Mengelen.

Ensin seurasi Afganistanin ”vapautus” ja sen perään amerikkalaiset riensivät vapauttamaan riidanhaluisesti Irakia Saddam Husseinin vallasta. Myös Hussein pääsi samalle tappolistalle Osaman kanssa.

11. päivän iskujen jälkeen maailma on jatkuvasti vapissut. Nyt vapina koskettaa meitä eurooppalaisiakin iskujen siirryttyä meidän mantereellemme. Voihan olla, että terroristit olisivat tehneet iskunsa Pentagoniin ja Isoon Omenaan ilman George W. Bushiakin, mutta minusta se vaikuttaa epätodennäköiseltä. Maailman mahtavinta valtiota johtaa tällä hetkellä mies, jonka älykkyysosamäärä huhupuheitten mukaan alittaa keskivertoihmisen vastaavan.

Kyllä Bushin asemaan pääsemiseksi olettaisi olevan suuremmat pääsyvaatimukset. Ainakin Bushin politiikka ja lausunnot ovat sillä tasolla, että huhupuheitten todenperäisyys alkaa näyttää todennäköiseltä.

Amerikan-vastaisuus ei ole Euroopassa ollut miesmuistiin yhtä korkealla kuin näinä päivinä. Opiskelijapiireistä ei juuri löydy Bushin kannattajia. Tämä tuli hyvin ilmi tamperelaisten Samuli Torssosen ja Timo Vuorensolan ohjaaman science fiction -parodian, Star Wreckin, Tampereen ensi-illassa. Satapäinen opiskelijayleisö hurrasi ja aplodeerasi, kun elokuvassa avaruusalukset lensivät päin Vapauden Patsasta murtaen sen yhtä helposti kuin kaksoistorneillekin kävi.

Tämän hetken maailmanrauhan pahin uhkaaja ei ole nujerrettu Saddam tai maan nielemä Osama. Se on George W. Bush itse. Politiikallaan hän on luonut pelon ilmapiirin. Amerikkalaisilla on oikeus hyökätä mihin maailman kolkkaan tahansa tai pommittaa maan tasalle kokonaisia valtioita ilman, että kukaan meistä pystyy sitä estämään. Ja oikeutetuksi sen tekee lause: ”In God we trust.”

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic