Uutiset

Maakunnasta on turha hakea turvaa

Kun puoliso hakkaa ja kotoa on pakko päästä pois, on otettava auto alle ja suunnattava maakunnan rajojen ulkopuolelle. Kanta-Hämeessä ei ole pariin vuoteen toiminut yhtään turvakotia.

-On se vakava puute. Tällä hetkellä lähisuhdeväkivaltaa kohdanneille perheille ei ole mitään matalan kynnyksen paikkaa, minne he voisivat mennä hakemaan apua, saati sitten lähteä keskellä yötä, kun tilanne on päällä. Sukulaiset ja ystävät ovat ainoa mahdollisuus, sanoo Kanta-Hämeen perhetyö ry:n toiminnanjohtaja Liisa Jormalainen.

Lähimmät turvakodit sijaitsevat Lahdessa, Tampereella ja Helsingissä. Niihin poliisi ja Hämeenlinnan seudun sosiaalipäivystys ohjaavat täkäläiset perheväkivallan uhrit.

Jormalainen kertoo saaneensa tänäkin kesänä puheluita hädissään olevilta ihmisiltä, jotka kyselevät peloissaan yösijaa turvakodista.

-Meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin ohjata heidät Lahteen tai Tampereelle. Matka ei varmasti ole este, mutta kyllähän se vaikeuttaa tilannetta, jos pitää lähteä yönselkään lasten kanssa ajamaan 75 kilometriä, Jormalainen sanoo.


”Ei epätoivoisen pitkä matka”

Ensi- ja turvakotien liiton paikallisyhdistystä useammin yöhön paenneet soittavat poliisille tai Hämeenlinnan seudun lastensuojelun päivystykseen, josta voidaan antaa maksusitoumus johonkin kauempana sijaitsevaan turvakotiin.

-Sosiaalipäivystyksellä on lista käytettävissä olevista palveluista. Niitä ruvetaan sitten käymään läpi ja haetaan sieltä sellainen paikka, jonne ihminen voidaan hätätilanteessa osoittaa, kertoo palvelujohtaja Eija Leppänen Hämeenlinnan kaupungilta.

Hänen mukaansa käytäntö toimii kohtuullisen hyvin.

-Matka Hämeenlinnasta ei ole kuitenkaan epätoivoisen pitkä mihinkään suuntaan. En ole kuullut, että joku olisi jäänyt vaille turvakotipaikkaa, Leppänen sanoo.


Tiloja ei kannata pitää tyhjillään

Leppänen myöntää, että tarvetta turvakodille toki on, mutta kyse on lähinnä siitä, riittääkö seudulliseen tai maakunnalliseen laitokseen tarpeeksi tulijoita. Esimerkiksi vuonna 2005 Hämeenlinnan perhekeskuksen yhteydessä olleita turva-asuntoja käytti 17 perhettä ja seitsemän yksinäistä naista. Hoitovuorokausia kertyi yhteensä 141.

Kanta-Hämeessä asuu noin 170 000 asukasta.

-Tällä väestöpohjalla tila saattaisi käytännössä olla välillä tyhjillään. Kunnollisessa turvakodissa pitäisi olla ympärivuorokautisesti henkilökuntaa, eikä sellaista kannata pitää vain odottamassa asiakkaita. Se ei ole taloudellisesti tehokasta eikä tarkoituksenmukaista, Leppänen arvioi.

Hän ei kuitenkaan pidä maakunnallisen turvakodin perustamista mahdottomana.

-Me suuntaamme energiamme nyt siihen, että saisimme maakunnallisen sosiaalipäivystyksen ensi vuodenvaihteessa kuntoon. Turvakoti on yksi osa sitä, sillä meillä on oltava paikkoja, joihin voimme henkilöt osoittaa. On ihan selvää, että kun sosiaalipäivystys on maakunnallinen, myös tarpeet nousevat esille maakunnallisesti, Leppänen sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic