Uutiset

Maakunnat eivät valitse yhtään kansanedustajaa

Vaalipäivän lähestyminen lisää paineita ja nostaa tunteita pintaan Hämeen vaalipiirissä. Viimeiset kahdeksan vuotta Kanta-Hämeestä on istunut Arkadianmäellä kahdeksan edustajaa, kaksi enemmän kuin väkirikkaammasta Päijät-Hämeestä.

Viestit kulkevat ja kuiskaukset kiirivät talvisessa ajassa. Tällä viikolla näillä kulmilla on oltu huolissaan päijäthämäläisten entistä innokkaammasta vaalityöstä omiensa puolesta. Lahden seutu haluaa lisää valtaa eduskuntaan.

Vaatimus on Lahdesta ja Heinolasta katsottuna täysin ymmärrettävä. Politiikka on vallan peliä ja yhteisten asioiden hoitamista, ja varsin usein ne asiat sijaitsevat omilla kotikulmilla.

Kuulin radiosta maakuntajohtaja Juhani Hongan haastattelun, jossa häntä hätisteltiin samaisella kysymyksellä: onko Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen välillä nähtävissä syvenevää vastakkainasettelua? Maakuntajohtaja selvitti kysymyksen hyvin toteamalla, että jotakin skismaa on ollut. Honka toivoi Lahden seudulta tukea esimerkiksi kymppitien kehittämiseen, tukihan Kanta-Häme Lahden oikoradan rakentamista.

Honka pysyi kaidalla tiellä, eikä politisoinut asioita. Hyvä niin, koska maakuntaliitot tai alueen valtalehdet eivät valitse yhtään kansanedustajaa, sen tekevät äänestäjät.

En lähde itsekään arvioimaan, ketkä ovat mahdollisia menestyjiä vaaliuurnilla. Varmaa kuitenkin on, ettei mikään keinotekoinen mene läpi näissäkään vaaleissa. Rahalla saa ja hevosella pääsee, mutta ehdokkaiden on ansaittava jokainen ääni.

Vaalityöhön kuuluu toreilla ja kauppakeskuksisssa esiintyminen, vaikka todellisia kuulijoita olisikin vain kourallinen. Eikä poliitikko saa hermostua, vaikka peli hieman kovenisikin ja kaikki julkisuudessa lausuttu ei pitäisi aivan piirulleen paikkaansa. En mene yksittäisiin esimerkkeihin.

Kaikilla on oma taustansa, niin myös Hämeen Sanomilla, jolla on juuret syvällä Kanta-Hämeen maaperässä. Olemassaolomme oikeutus syntyy sitoutuneiden lukijoiden kautta.

Ei ole salaisuus, että Hämeen Sanomat on vahvasti Kanta-Hämeen asialla. Haluamme omalta osaltamme kehittää maakuntaa ja lujittaa henkisin keinoin ihmisten itseluottamusta.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisimme eduskuntavaaleissa jonkin tietyn puolueen tai ehdokkaan takana.

Journalistinen vapautemme on myös miettiä ja päättää, mitä julkaisemme. Tehtävä on vaativa, joskin siinä mielessä hyvä, että se nostaa rimaa myös ehdokkaiden sanomisille. Tyhjyyttään koliseva vaalisanoma joutaakin roskakoriin.

Lehdellä on myös vapaus toivoa, että Kanta-Häme saisi mahdollisimman monta kansanedustajaa. Hämeen Sanomilla ei kuitenkaan ole yhtään ääntä. Mielipiteeseemme meillä on historiallinen oikeutemme.

kari.vaisanen@hameensanomat.fi

Journalistinen vapautemme on myös miettiä ja päättää, mitä julkaisemme.

Päivän lehti

24.1.2020