Uutiset

Maakuntajohtaja haluaa poistaa reviirit

Hämeen liiton maakuntajohtajana viime vapusta lähtien toiminut Juhani Honka kertoo viihtyneensä uudessa työssään.

-Hyvältä tämä on maistunut kaikella tavalla. Työ on ollut suunnilleen odotusten mukaista, monipuolista ja tavattoman mielenkiintoista, aiemmin Hämeen ammattikorkeakoulussa johtajana toiminut Honka sanoo.

Maakuntajohtajan työn ohella hän hoiti marraskuun alkuun asti myös osa-aikaprofessuuria Tampereen yliopistossa.

-Rupesi tuntumaan siltä, että molemmat hommat kärsivät. Tässä maakuntajohtajan työssä riittää työtä vaikka kuinka.
Esimerkiksi Hämeen liiton huono taloudellinen tilanne tuli Hongalle yllätyksenä.

-Neljänä vuotena on tehty miinusmerkkistä tulosta. Tänä vuonna saadaan pää pinnalle. Turhat menot, kuten ulkopuoliset konsultit ja ei-pakolliset ulkomaanmatkat on karsittu, mutta keskeisistä tehtävistä ei ole tingitty.

Tämän hetken kuumaksi perunaksi maakuntien liitoissa Honka nimeää aluehallinnon kehittämisen.

-Yksi suurimpia kysymyksiä on, mikä on maakuntaliittojen rooli tulevaisuudessa. Tällä hetkellä esimerkiksi aluekehittämisrahoja jaetaan monilta luukuilta, ja toimijoita on paljon. Rajat hämärtyvät, ja on päällekkäisyyksien vaara.
Tiukasta reviiriajattelusta pitäisi päästä pois, yhteistyötä peräänkuuluttava Honka tokaisee.

Maakuntajohtaja myöntää, että poliittisesti sitoutumattomana hän on välillä tuntenut olonsa Hämeen liitossa hieman orvoksi.

-Tavattoman hyvin olen silti omasta mielestäni pärjännyt kaikkien ryhmien kanssa.

Kuntiin hän ei vielä ole ehtinyt jalkautua toivomassaan määrin, mutta tähänkin on tulossa muutos kevään aikana.

-Kunnat eivät tiedä riittävästi meidän toiminnastamme, ja silloin syyttävä sormi osoittaa selvästi itseen päin. Liitto ei ole pomo, vaan se palvelee kuntia. Kun uudet hallitukset ja valtuustot tulevat, on kuntakierrosten aika. Luottamusmiehet ja kunnanjohtajat saavat sanoa toiveensa ja tarpeensa, Honka lupaa.

Liitto tekee Hongan mukaan kovasti töitä saadakseen Kanta-Hämeeseen siivunsa alueellistettavista valtion virastoista, joista kiivaimmin nyt havitellaan rautatievirastoa. Lisäksi EU-rahoista on alkamassa entistä raaempi taisto.

-Uusi rakennerahastokausi alkaa vuonna 2007. Siihen mennessä täytyy olla valmius hoitaa maakuntaan niin paljon EU-rahaa kuin mahdollista.

Päivän lehti

12.8.2020