fbpx
Uutiset

Maalaisjärjellä ajatellen

Ihan tavallisena rivitallaajana luen juttuja tästä Hämeenlinnan ja ympäristökuntien pureskeltavana olevasta kuumasta perunasta.

Tulee mieleeni, että mahtavatko mahtavat päättäjät ja kuntalaisten edustajat enemmän ajatella vain itseään tässä yhdistymisasiassa? Pelkäävätkö he, että suuremmassa kuntayksikössä juuri heidän virkansa tulee tarpeettomaksi tai että oman pikkuriikkisen kuntansa pienemmän valtuuston jäsen ei olekaan enää niin tärkeänä pidettävä henkilö siinä isommassa kunnassa ja sen valtuustossa?

Tarkemmin tuntematta Aija Tuimalan esille kaivamia hyötyjä ja haittoja siitä, että kannattaako isomman yksikön pyörittäminen paremmin kuin monen pienemmän omilla organisaatioillaan, maalaisjärjellä ajatellen ensimmäinen vaihtoehto on kannattavampi.

Esimerkkiä voi hakea vaikka yrityselämästä. Kaava on sama, tuloilla pitää kattaa menot. Toivoisi kaikkien oivaltavan, että monesta päällekkäisestä varsinkin ylemmän tason organisaatiosta luopumalla säästöä kertyisi suoraan palkoista, jota säästöä voitaisiin sitten ohjata enemmän sitä suorittajatason työtä tekeville. Eli se mistä aina eniten purnataan; johtajia ja päälliköitä ja heidän suuria palkkojaan on maksettavana aivan liikaa!

Esimerkiksi Hämeenlinna ja sen ympäristökunnat yhdessä tulevat toimeen yhdellä kaupunginjohtajalla, kun nyt joka pikkuriikkisellä kunnalla on omansa. Ja samanlaisia esimerkkejä on varmasti vaikka kuinka paljon.

Elämässä mennään koko ajan eteenpäin, ajat, tavat ja mahdollisuudet hoitaa yhteisiä asioita muuttuvat. Tietämättä niistä valtion nyt tarjoamista porkkanoista vapaaehtoisesti yhdistyville kunnille tulisi varmaankin muistaa, että valtio vielä pakottaa nielemään sen kuuman perunan ilman mitään makeita porkkanoita! Se tulisi kaikkien omaa ja muidenkin etuja ajavien todella muistaa.

Tavis

Hauho

Menot