Kolumnit Uutiset

Maalaisjärki ei pärjää säännöille

Yksi lastaan tuonut vanhempi sai sakot Kankaantaan päiväkodin pihassa viime keväänä. Tien varrella ei ollut liikennemerkkejä, kuinka auto pitäisi kadunvarteen pysäyttää. Päiväkodin aidan viereen oli vuosien aikana syntynyt tapa ajaa autot viistoparkkiin, sillä tien ja aidan välissä oli sopivasti tilaa.

Nyt se ei kuitenkaan enää käynyt, sillä sakot tulivat juuri viistoparkista. Auton olisi pitänyt kai olla tienmukaisesti parkissa.

Koska ennen ei sakkoja saati parkkipirkkoja ollut alueella nähty, vanhemmat hermostuivat ja vaativat ohjeita parkkeeraamiseen.

Paikalle ilmestyi kyltti, jossa aidan viereen piti ajaa auto suoraan parkkiin. Se oli hankalaa kapealla tiellä. Lopulta tuli ohje, että kadun varteen saa pysäköidä kadunmukaisesti pitkittäin.

Sitten alkoi joka-aamuinen ja -iltainen suullinen pärräys. Tie oli kapea kuin mikä, kun molemmin puolin tietä oli autoja ovet selkosen selällään, ja lapset juoksentelivat miten sattuu.

Vanhempia alkoi kauhistuttaa, milloin joku lapsi jää auton alle kapealla väylällä pilkkopimeässä. Ennen aidan vieressä lapset saivat turvallisesti kävellä päiväkodin pihaan.

Muutama aktiivinen vanhempi otti yhteyttä kaupungin viranomaisiin ja sopi tapaamisesta. Vanhempien vaatimus oli, että vanha käytäntö, viistoparkki aidan vieressä, sallitaan.

Se sopi kaupungille, vaikka puoli vuotta olikin pitänyt säätää.

Nyt joulun alla Karhunlukontielle ilmestyivät kaivurit. Päiväkodin aita kaatui, puita kaadettiin, maata vaihdettiin.

Joku olikin sitten päättänyt rakennuttaa oikein kunnollisen parkkipaikan.

Vanhempia nauratti, sillä hehän olivat vain pyytäneet paluuta vanhaan käytäntöön, joka ei maksaisi kuin pysäköinnin sallivan kyltin.

Tästä vaatimuksesta oli ilmeisesti jollakin korkeammalla taholla muodostunut rakennusprojekti.

Möyrintä ja hyörinä kesti viikon. Nyt on komea parkkipaikka melkein valmis.

Joulujuhlissa äiti, joka oli ottanut asian puheeksi ja kutsunut kaupungin väkeä tarkastelemaan ongelmaa, oli noloissaan.

– Eihän tässä mitään tällaista tarkoitettu, että tarvitsee haaskata rahaa. Kyse oli vain viistoparkin sallimisesta.

Ehkäpä tämän vuoden budjetissa oli juuri yhden pienen projektin kokoinen summa rahaa ja se piti käyttää pois.

Joululahjoja voi saada toivomatta. Se on hienoa.

Koomista on vain se, että monesti pienempikin riittäisi. Tässä tapauksessa se olisi ollut lupa pysäköidä viistoon.

Joskus vain asioista tehdään liian vaikeita, jos jokin pykälä sanoo toisin. Maalaisjärjen käyttö tai vuosia vallitseva käytäntö eivät mahda mitään sille, että jossain jokin sääntö sanoo, ettei kyseistä asiaa saa tehdä niin kuin on ollut tapana.

Me olemme niin kovin tottelevaisia. Pannaan rahaa tuhansia tai kymmeniätuhansia, jotta saadaan hommat kulkemaan kaikkien sääntöjen ja säädösten mukaisesti.