Kolumnit Uutiset

Maalaisjärki palasi lain voimin kouluun

Nyt on kuri palannut takaisin kouluihin.

Vuoden alussa voimaan tullut uusi perusopetuslaki selventää, mihin opettaja voi koulussa puuttua. Uutta lakia on kutsuttu jo opettajien ”työrauhapaketiksi”.

Tavallinen tallaaja ihmettelee, tarvitseeko koulu jokaisen asian taakse lain. Mihin hävisi maalaisjärki?

Jos on yhtään seurannut vuosia velloneita koulukohuja, ymmärtää, että työrauhapaketti on opettajille arvokas työkalu ja oman selustan turvaaja.

Keskustelu alkoi kalapaloista vuonna 2009. Silloin 13-vuotias poika otti kolmen sijaan neljä kalapalaa, eikä suostunut palauttamaan yhtä kalapalaa. Opettaja tuli hätiin ja tarjotin lensi lattialle, eikä poika suostunut siivoamaan jälkiään. Lopulta koululle soitettiin poliisit.

Sen jälkeen kohu jos toinenkin on seurannut opettajia.

Päiväkodit ovat saaneet keskustelusta osansa.

Hattulassa yksi lastenhoitaja siirrettiin kunnan muihin tehtäviin, kun hän otti aggressiivisen lapsen jalkojensa väliin niin sanottuun saksiotteeseen. Myöhemmin tosin todettiin, ettei lastenhoitaja tehnyt mitään väärää.

Kun koulukurista on puhuttu, usein katse on käännetty koteihin ja vanhempiin.

Opettajat ovat kokeneet, etteivät saa enää kodeista kasvatustukea, sillä vanhemmat ovat ottaneet tehtäväkseen puolustaa lastaan asiassa kuin asiassa sen sijaan, että keskusteltaisiin ongelmasta ja mietittäisiin yhdessä siihen ratkaisua.

Lapsenoikeus on tullut määrittelemättömänä möykkynä osaksi ”kasvatusta”. Sen sijaan, että puhuttaisiin siitä, miten kaikilla olisi koulussa hyvä olla, on keskusteltu yksittäisen lapsen oikeudesta toimia miten lystää.

Kun lukee päivitettyä lakia, alkaa väistämättä naurattaa ja itkettää yhtä aikaa.

Vai miltä kuulostaa, että lakiin on pitänyt kirjata, että opettaja tai rehtori voi määrätä lapsen siivoamaan aiheuttamansa sotkun?

Laissa myös ilmaistaan, että jälki-istunnossa opettajalla on oikeus velvoittaa lasta olemaan hiljaa tai hän voi teettää oppilaalla tehtäviä.

Aikaisemmin opettajat eivät ole saaneet ottaa luvattomia tavaroita oppilailta pois. Nyt siihenkin on mahdollisuus. Jos oppilas vastustelee, voimakeinoja saa käyttää. Häirikköäkin saa puhutella ja hänelle voi määrätä kasvatuskeskustelun.

Suomalaiset ovat sääntöuskovaisia. Kaikkea pitää noudattaa pilkulleen ja soveltaminen on kiellettyä.

Lapsen oikeudet ovat yksi asia, jossa on oltu hyvin yksisilmäisiä, ainakin koulumaailmassa. Kun puhutaan lapsen oikeuksista, unohdetaan täysin kasvattaminen, vaikka sekin on lapsen oikeus, puhumattakaan vanhemman velvollisuudesta.

Päivän lehti

1.6.2020