Uutiset

Maalarimestarin aika kuluu tarjouksia laskien

Saneeraaminen on tulevien vuosien tärkein työllistäjä rakennusalalla, arvioi turenkilaisen Maalausliike Remulan toimitusjohtaja Jouko Remula. Niinpä hänen johtamansa yritys panostaa saneerauksiin.

– Suomen rakennuskanta on siinä iässä, että lähiaikoina on pakko tehdä raskaitakin remontteja, Remula sanoo.

Vaikka yhtiön nimi kertoo vain maalaamisesta, toimiala on paljon laajempi. Remula kertoo, että liikevaihdosta noin 30 prosenttia kertyy maalaamisesta, paljon suuremmat rahat liikkuvat julkisivusaneerauksessa.

– Me käymme maalaamassa vaikka yhden oven karmin tai vastaamme koko kerrostalon töistä. Toiminta-alueemme on noin 80 kilometrin säteellä Janakkalasta.

Remulan maalausliikkeen liikevaihto on kaksi miljoonaa euroa ja työntekijöitä sillä on 15-20 sekä aliurakoitsijoiden väki. Aliurakoitsijoilla teetetään mm. julkisivujen hiekkapuhallukset, LVIS- sekä tasoite- ja mattotyöt. Viron tytäryhtiöllä on kymmenen työntekijää.

Jouko Remulan mukaan alan ongelmana on työmäärän suuri vaihtelu vuodenaikojen mukaan. Kesäisin työtä tahtoo olla liikaa ja talvella liian vähän. Kausivaihteluita pyritään tasaamaan esimerkiksi rakentamalla lämmitettäviä telttoja parvekesaneerausten suojaksi. Lämmityksen avulla ulkotöitä voidaan tehdä, jos pakkasta on alle 15 astetta.

– Lämmittäminen tietenkin maksaa taloyhtiöille, mutta parvekkeet ovat sitten kesällä käytössä, Remula sanoo.

Maalaus- ja saneerausala on kilpailtu, kuten muutkin. Yhtiön urakkalaskennasta vastaava Jouko Remula sanoo, että urakkatarjouksista noin seitsemän prosenttia johtaa työtilaukseen. Samoista töistä kilpailee 10-15 yritystä.

Remulan perheyrityksen käyttämät työkalut eivät viime vuosina ole suuremmin kehittyneet, vain telineet ovat vaihtuneet nostimiksi. Työsuojelu sen sijaan on kehittynyt tuntuvasti, samoin materiaalit. Liuotinohenteisista maaleista on osin päästy vesiohenteisiin.

Jouko Remula sanoo rakennusalan työmoraalin kohentuneen viime aikoina.

– Koko 1970- ja 1980-lukujen ajan rakennuksilla oli mentaliteetti, että eihän me täällä asuta. Oli välinpitämättömyyttä ja huolimattomuutta. Toisaalta on myös niin, että jonakin aikana saatetaan hyvässä uskossa työskennellä väärillä aineilla tai materiaaleilla ja virheet havaitaan vasta jälkeenpäin.

Remula kertoo esimerkin parinkymmenen vuoden ikäisestä rivitalosta, joka oli joka tavalla rempallaan. Vieressä seisoi satavuotias tiilirakennus, joka oli priimakunnossa.

– Valitettavasti kenenkään rahat eivät nykyään riitä sellaiseen rakentamiseen, mikä oli sata vuotta sitten mahdollista.

50-vuotias

– Syntynyt Turengissa 7.11.1954.

– Konepuusepän ja rakennusmestarin koulutus.

– Työskennellyt perheyrityksessä kokoaikaisesti vuodesta 1987 ja toimitusjohtajana vuodesta 1994.

– Hämeenlinnan maalarimestariyhdistyksen puheenjohtaja.

– Maalarimestariliiton ammattitutkintojen arvioitsija, liiton hallituksen jäsen.

– Toiminut Maalarimestariliiton tarkastusmestarina ja markkinointimestarina.

– Janakkalan Rotaryklubin jäsen.

– Harrastaa karaokea.

Päivän lehti

30.3.2020