Uutiset

Maalla ei varaa rähinäkevääseen

Valtakunnansovittelija Esa Lonkalla on ollut tänä vuonna soviteltavaa enemmän kuin työmarkkinoiden sovunhierojalla pariinkymmeneen vuoteen. Lonka on tilanteesta hieman hämmentynyt Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tilastojen valossa vuoden ei olisi pitänyt olla työmarkkinoilla erityisen rauhatonta ja näin sovittelua kaipaavaa aikaa. Suomi on selvinnyt maailmanlaajuisesta talouden taantumasta vähintään siedettävästi – tosin ennen muuta valtiontalouden paisutetun velan ansiosta.

Maan talous on hienoisessa kasvussa ja lomautukset eivät kääntyneet joukkoirtisanomisiksi kuten noin vuosi sitten täysin aiheellisesti pelättiin.

Valtakunnansovittelija Lonkan mielestä työriitojen neuvottelut keskeytyvät liian löysin perustein ja valtakunnansovittelijan puheille päädytään tästä syystä liian herkästi.

Lonka on virkamies, joka sanomaansa yleensä kärjistä. Nyt hän kuitenkin tukistaa työmarkkinoiden neuvottelijoita kotiläksyjen laiminlyönnistä.

Valtakunnansovittelijan puheille päätyy työkiistoja, joiden osapuolet ”eivät edes tiedä, mistä ollaan eri mieltä ja mistä yhtä mieltä”. Sovittelijan jopa odotetaan aloittavan sopimusneuvottelut.

Lonka ei esitä yleisarviota työmarkkinoiden menettelytavoista ja laadusta. Pääasiassa neuvottelijat sentään osaavat asiansa. Kiistojen siirtyminen valtakunnansovittelijan ratkaistavaksi on aina tappio sopimusneuvottelun osapuolille.

Lonkan huomio on silti tärkeä, kaikkea muuta kuin merkityksetön. Näin siksi, että pienikin avainryhmä voi saada aikaan suurta tuhoa työtaistelulla, jossa riidellään kokonaisuudelle kovin mitättömistä asioista.

Neuvottelutaito – ja sopiminen – on työmarkkinajärjestöjen valtaan ja vastuuseen perustuvassa järjestelmässä erittäin tärkeää osaamista!

Valtakunnansovittelijan työmäärä tuskin on kasvanut sattumalta. Työmarkkinajärjestöjen suhteita leimaa orastava rauhattomuus, mitä todistavat ammattiliitto Pron puheenjohtajan Antti Rinteen arviot Aamulehdessä.

Rinne arvostelee sanojaan säästelemättä työnantajapuolta – varsinkin Elinkeinoelämän Keskusliittoa EK:ta – koko sopimusjärjestelmän romutusyrityksistä. Pron nokkamiehen näköpiirissä on tappeluiden ja rähinöiden työmarkkinakevät.

Suomen edessä on huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen sopeutuminen talouden uuteen aikaan. Valtion velkahanaa on suljettava sekä samalla valtion tulot ja menot saatettava tasapainoon.

Tässä suuressa yhteiskunnallisessa ponnistuksessa myös työmarkkinajärjestöillä on poikkeuksellisen suuri vastuu. Voi vain kuvitella mitä seuraa, jos Rinteen ennuste rähinöinnistä toteutuu!

Puntariin joutuu yksin neuvottelutaito. Työmarkkinajärjestöjen olisi syytä pohtia valtakunnansovittelija Lonkan puheita. Ne ovat varoitus edessä olevista karikoista!

Päivän lehti

7.6.2020